Colloquium Elia Fonds toont best practices voor mensen met verminderde mobiliteit

Op 30 mei vond het Colloquium ’10 jaar Elia Fonds: Ontdekking en verwondering’ plaats. Het Elia Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt projecten die originele vrijetijdsbesteding voor mensen met een verminderde mobiliteit stimuleren. “We moeten naar iedereen kijken als mensen met mogelijkheden: iedereen is op een of andere manier beperkt, maar iedereen heeft ook mogelijkheden!”,  zo verwoordde een deelnemer gevat de sfeer die overheerste tijdens dit colloquium. Positief waren eveneens de voorbeelden uit het erfgoedveld die aan bod kwamen.

Onder meer het MAS ontwikkelde erfgoedkoffers: koffers met allerhande objecten en foto’s die bij senioren tal van herinneringen oproepen. De koffers reizen langs dienstencentra, rust- en verzorgingstehuizen. Ook het Kasteel van Gaasbeek kwam aan het woord tijdens het colloquium: zij werkten een audioguide voor (en met!) mensen met een mentale beperking uit. Het Kindermuseum te Elsene vertelde over de (gedrukte) gids in gebarentaal die ze maakten, en de Fédération francophone des Sourds de Belgique gaf aan dat ze dankzij het Elia Fonds nu in samenwerking met het Magritte Museum werken aan een visuele -‘tablet’ - gids voor doven en slechthorenden (met gebarentaal en ondertiteling, voorzien in het Nederlands, Frans en Engels).

Alle informatie over het Elia Fonds vindt u via de website van de KBS. Nieuwe voorstellen kan u nog indienen tot 21 juni 2012.
 

Hildegarde Van Genechten
diversiteit
publiekswerking
bemiddeling
toegankelijkheid
erfgoedparticipatie
Conferentie