Eindrapport onderzoek effecten van de 1-euromaatregel

In het voorjaar 2012 deed de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) onderzoek naar de effecten van de 1-euromaatregel. Dankzij deze maatregel betalen jongeren (-26 jaar) maximum 1 euro als toegangsprijs tot 23 musea in Vlaanderen. Althans, tot voor kort. Want uit het onderzoek blijkt dat de effectiviteit van de maatregel te beperkt is. 

Door de maatregel bezoeken met andere woorden niet méér jongeren deze musea. Als reden voert het rapport aan dat de maatregel bij jongeren onvoldoende gekend is. Bovendien is de toegangsprijs maar één van de vele factoren die een invloed heeft op het museumbezoek van jongeren. Het aanbod van musea voor jongeren blijkt veel doorslaggevender te zijn. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege herziet daarom de maatregel. In de beheersovereenkomsten die met de musea zullen worden afgesloten voor de periode 2014-2018, zal de maatregel niet langer verplicht zijn. De minister rekent erop dat de musea zelf een gedifferentieerd prijsbeleid uitwerken. De minister moedigt bovendien de uitbouw van een aanbod voor -26-jarigen extra aan.

De toespraak van Vlaams minister van Cultuur Schauvliege tijdens het sectormoment Vlaams ingedeelde musea, alsook het eindrapport is beschikbaar via de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed.

 

Hildegarde Van Genechten
jongeren
doelgroepenbeleid
publieksparticipatie
1-euromaatregel