Erfgoed en onderwijs: opleiding en vorming

foto: CDC via Unsplash

Erfgoedwerkers zijn de samenwerking met het onderwijs erg genegen. En vice versa. Dit werkjaar staan er verscheidene opleidings- en vormingsinitiatieven op het programma over het thema erfgoed en onderwijs. Bent u op zoek naar de basics voor een duurzame samenwerking, of wil u zich verdiepen in een bepaalde methodiek? Het kan!

Een blik op de eerstkomende initiatieven:

Laat u inspireren

Als eerste op de agenda staat de inspiratiedag ‘Vuile handen, lerende kinderen’, op 20 oktober in het Industriemuseum Gent. Verwacht u aan een dag boordevol ideeën en nieuwe interessante praktijken om mee te nemen naar uw eigen werking.

Zo verneemt u meer over de recente piloottrajecten ‘Erfgoedklassen’ van ETWIE en VIVES Hogeschool, waarbij negen duo’s van lagere scholen en een lokale erfgoedspeler samen aan de slag gingen met activiteiten die raakten aan technisch-industrieel erfgoed en STEM-onderwijs.

Maar we willen graag nog een stapje verdergaan. Zo maakt u kennis met de opleiding ‘Erfgoed en onderwijs’, die Hogescholen Odisee en VIVES vanaf januari 2024 opnieuw inrichten in samenwerking met FARO. Deze opleiding is er voor leerkrachten én voor educatieve medewerkers. Op 20 oktober komen ook projecten van afgestudeerde cursisten voor het voetlicht. Zowel 'denken' als 'doen' staan op het programma: hier kunt u alles nalezen. Vergeet vooral niet in te schrijven!

Als Erfgoedklasbak aan de slag

Ging u vorige edities van de Erfgoedweek al aan de slag als Erfgoedklasbak? Of kwam het er nog niet van maar wil u het eindelijk ook eens proberen? De reacties van Erfgoedklasbakken die naar scholen trokken, zijn haast unaniem: dit smaakt naar meer!

Op 10 november organiseert FARO een startdag voor Erfgoedklasbakken. Het opzet van de dag is om uw Erfgoedklasbak-idee samen alvast wat concreter te maken zodat u alweer een stap verder bent in uw voorbereiding. Bovendien kunt u héél veel opsteken van andere klasbakken, en is er voldoende tijd om ervaringen uit te wisselen. Het programma komt snel online in de kalender van FARO, maar hou vooral de nieuwsbrief van FARO in de gaten.

Wil u persoonlijk op de hoogte blijven van alles wat FARO organiseert omtrent de Erfgoedklasbakken? Bezorg uw e-mailadres dan aan collega eva.begine@faro.be van het team Erfgoeddag en Erfgoedweken. Raadpleeg deze blog als u alvast wil weten hoe u kan aansluiten bij het team van Erfgoedklasbakken.

Cocreatie met leerkrachten: Buurten met erfgoed

Op 30 november gaat een nieuwe train-de-trainer Buurten met erfgoed van start. Deze training is bedoeld voor al wie een lokaal samenwerkingstraject wil opstarten tussen lokale erfgoedpartners en lokale lagere of secundaire scholen. Buurten met erfgoed biedt een kader voor hoe u stapsgewijs zo'n samenwerking heel concreet kan aanpakken.

Heel wat erfgoedcellen startten al eerder een traject Buurten met erfgoed. Lees via de website van Buurten met erfgoed meer over het meest recente traject in Arendonk waar een escaperoomspel in cocreatie met leerkrachten werd uitgewerkt in het plaatselijke heemmuseum, begeleid door Erfgoed Noorderkempen. De meerwaarde van Buurten met erfgoed-trajecten? Het filmpje vanuit het traject in Deurne-Zuid spreekt boekdelen.

Grijp nu uw kans om ook een traject Buurten met erfgoed op te starten, door in te schrijven voor de train-de-trainer Buurten met erfgoed. Tot dan?

 

Foto: CDC via Unsplash

Hildegarde Van Genechten
erfgoeddag
erfgoedweek
educatie
onderwijs
lager onderwijs
secundair onderwijs
buurten met erfgoed
Cursus