Groot Onderhoud, 30 november 2021: ontdek het programma en schrijf in

Campagnebeeld Groot Onderhoud 2021 © FARO

Het Groot Onderhoud komt eraan! Plaats van afspraak is Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Inderdaad: na een online editie vorig jaar, mogen en kunnen collega’s uit de hele erfgoedsector elkaar weer volop treffen tijdens dit jaarlijkse sectormoment. Een behoorlijk argument, zo vinden wij, om sito presto in te schrijven. Maar het Groot Onderhoud biedt natuurlijk nog veel meer. Het thema van deze editie is Erfgoed x onderwijs = da’s klasse!

In het programma verkent FARO graag samen met u de plek en betekenis van cultureel erfgoed in onderwijs. En omgekeerd, van onderwijs in cultureel erfgoed. Want onderwijs doet ertoe voor de toekomst van cultureel erfgoed. Het Groot Onderhoud is een kans om even tijd te nemen en stil te staan, om samen te reflecteren over hoe we onderwijs (veel) meer en (nog) sterker kunnen betrekken bij onze vele en diverse erfgoedverhalen en -werkingen.  

Op het programma

We starten de dag met een aantal frisse blikken van buitenuit. Zo knopen we een gesprek aan met Michael De Cock, artistiek leider van de KVS, over de uitbraak van hun cultureel podiumkunstenhuis naar het onderwijs. En met Jacquelien Vroemen, die in Nederland onderzocht waarom men eigenlijk aan erfgoededucatie doet. Een ijzersterke zoniet fundamentele vraag, die we tijdens het Groot Onderhoud opnieuw zullen opperen voor het erfgoedveld in Vlaanderen en Brussel.

Vervolgens geeft FARO een korte stand van zaken mee over de huidige samenwerking van het cultureel-erfgoedveld met onderwijs. Dat er nog uitdagingen én opportuniteiten zijn in die samenwerking, kunt u wel raden. In de namiddag programmeren we daarom een aantal sessies die daar alvast concreet op inspelen:

  • Jan Leyers en Joris Van Doorsselaere spijkeren het erfgoedveld bij over de vernieuwingen in onderwijs;
  • DEN en Archief voor Onderwijs geven tips om digitaal erfgoed in te zetten in de klas;
  • de canoncommissies uit Nederland en Vlaanderen gaan in op hoe het erfgoedveld onderwijs kan ondersteunen in de omgang met een canon;
  • Rachid Atia formuleert suggesties voor een meerstemmige erfgoed- en herinneringseducatie;
  • Buurten met erfgoed deelt ervaringen en aandachtspunten omtrent projectmatig werken met secundaire scholen;
  • en Werkplaats immaterieel erfgoed verdiept zich in de mogelijkheden die erfgoed kan bieden voor werkplekleren en als ‘maakleerplek’.

Ook wie nog inspiratie zoekt naar aanleiding van ‘Erfgoeddag maakt school!’ in 2022, kan daarvoor terecht op dit Groot Onderhoud. Zo neemt prof. em. Marc Depaepe u in een sessie onomwonden mee in de geschiedenis van het onderwijs in België. Of u kunt opteren voor de sessie van Slimerfgoed die ingaat op schoolerfgoed als een grote uitdaging; maar evenzo als een mooie opportuniteit om in de kijker te zetten tijdens Erfgoeddag 2022.

Redenen te over om het Groot Onderhoud niet te missen. Het FARO-team hoopt ook u te mogen verwelkomen op 30 november in Mechelen! 

Ontdek hier het volledige programma en schrijf in.

Hildegarde Van Genechten
Groot Onderhoud
studiedag
educatie
erfgoededucatie
publiekswerking
erfgoeddag
erfgoeddag-week
buurten met erfgoed
onderwijs
burgerschap
sleutelcompetenties
eindtermen
Evenement