Jongeren graven in de geschiedenis van Mechelen

Misie Miseur | Maks!

Op zaterdagavond 5 mei 2012 dook Maks!, het jongerenmagazine van Klasse, met 30 jongeren de kelders, torens en forten van Mechelen in. De jongeren ontpopten zich tot rasechte speurders en groeven diep in de geschiedenis van het twintigste-eeuwse Mechelen.

Een koerier van een spionagenetwerk uit de Eerste Wereldoorlog, Jan Miseur, wordt verdacht van verraad. Zijn nakomelingen willen de waarheid weten. Dertig jongeren werden via een wedstrijd in Maks! geselecteerd om de familie Miseur te helpen.

De jongeren gaan ’s nachts op zoek naar bewijzen van de (on)schuld van Jan Miseur. Ze ondervragen de torenwachter van de Sint-Romboutstoren, steken  hun neus tussen de boeken in het Mechelse Stadsarchief en doorzoeken het Fort van Walem op zoek naar levensecht bewijsmateriaal. Met een authentieke landkaart uit de 20e eeuw die de jongeren door Mechelen loodst en het gebruik van archiefbeelden en - materiaal, krijgen de jongeren een realistisch beeld van Mechelen en het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Ze slaan de handen in elkaar om de naam van Jan Miseur te zuiveren.

Dit avondspel, waarin jongeren en erfgoed elkaar vinden, was een initiatief van Maks!, Erfgoedcel Mechelen, tapis plein vzw en FARO. Werkten ook mee aan deze actie: Stad Mechelen, Stadsarchief Mechelen, Sint-Romboutstoren, Stedelijke Musea Mechelen, Het Firmament, Heemkunde Vlaanderen.

Meer informatie: Facebook-foto's / verslag op de Maks!-site.

Foto: Maks!

Hildegarde Van Genechten