Mis de Dag van de Cultuureducatie niet ...

Dag van de Cultuureducatie

De Dag van de Cultuureducatie is een tweejaarlijks evenement, georganiseerd door CANON Cultuurcel en het departement Cultuur, Jeugd en Media. Gezien het thema ‘Erfgoed is’ schoof FARO voor deze editie ook mee aan de organisatietafel.

De Dag presenteert een erg beloftevol programma.

  • In de voormiddag oriënteren we ons op de plaats van erfgoed in cultuureducatie. Phara de Aguirre gaat in gesprek met Ilja Leonard Pfeiffer. In zijn roman Grand Hotel Europa raakte Pfeiffer rijkelijk aan het thema erfgoed en bevroeg daarin openlijk of het enorme verleden van Europa, haar toekomst niet in de weg staat? Benieuwd hoe Pfeiffer deze vraag zelf zal beantwoorden. Want als we over educatie spreken, dan is dat toch steeds met het oog op de toekomst?
  • We verwelkomen verder ook Rebekka De Wit en Ama Koranteng-Kumi. Rebekka De Wit is theatermaker, columniste van De Standaard en schreef onder meer Afhankelijkheidsverklaring, met daarin reflecties over het meest vanzelfsprekende. Ama Koranteng-Kumi is in het erfgoedveld geen onbekende: ze was eerder adviseur beleid bij De Museumstichting, en is nu verbonden aan het Middelheimmuseum. Ze heeft als geen ander oog voor die stemmen die in het culturele veld doorgaans niet worden gehoord.
  • In de namiddag kunt u rijkelijk kiezen uit diverse sessies: Hester Dibbits (Reinwardt Academie) legt uit wat ‘erfgoedwijsheid’ precies betekent; Noel Clycq (UA) en Nadia Nsayi Madjedjo (MAS) focussen op diversiteit in onderwijs en erfgoed; u kunt zich onderdompelen in een kunstwerk; Thomas Vanderveken gaat in gesprek met Ish Aït Hamou … U kunt at random kiezen uit deze sessies, of een themalijn volgen: erfgoed is persoonlijk, erfgoed is nabij, erfgoed is verbindend of erfgoed is inspirerend.
  • Tijdens een plenair slot blikken Dirk Terryn (coördinator CANON Cultuurcel) en Olga Van Oost (algemeen directeur FARO) terug op de dag.

De Dag van de Cultuureducatie richt zich tot iedereen die begaan is met cultuureducatie, zowel in het onderwijs en het jeugdwerk als in het brede culturele veld.

Gedetailleerde informatie over het programma vindt u hier. Op deze pagina kunt zich ook inschrijven.

We hopen dat ook u erbij bent!

Hildegarde Van Genechten