Verslag studiedag familievriendelijke musea

Tijdens de studiedag over familievriendelijke musea op 22 maart 2016 in het MAS blikte Hilde Marichal allereerst terug op de voorbije editie van het evenement Krokuskriebels. De balans? 33.950 deelnemers werden tijdens de krokusvakantie in 90 musea geregistreerd. Alles samen dus flink wat extra bezoekers voor de musea.

Dat is bijzonder mooi, maar misschien niet het allerbelangrijkste. Wat er echt toe doet, is het verschil dat de musea hebben gemaakt. Een verschil voor zichzelf, door onder meer nieuwe samenwerkingen op te starten met externe partners. En een verschil voor specifieke publieksgroepen die zonder dit evenement misschien anders helemaal niét in het museum waren terecht gekomen. Bij dit laatste denken we heel expliciet aan de personen die in armoede leven, en ook aan de gezinnen met de allerkleinste kinderen.

De studiedag stond daarom ook in het teken van toegankelijkheid  van musea voor gezinnen. De sprekers in de voormiddag besteedden ruim aandacht aan samenwerking met initiatieven voor buitenschoolse opvang, met Huizen van het Kind en zo meer, om via de kinderen ook ouders te kunnen bereiken die (bv. ook door armoede) anders niet zo vlot aan cultuur participeren.

  • Chantal Brems vertelde over de samenwerking die Erfgoedcel Brussel mee tot stand bracht tussen het MIM en het Initatief Buitenschoolse Opvang ‘De verliefde wolk’.
  • Irene Wensveen lichtte toe hoe musea en het Fonds Vrijetijdsparticipatie samen mensen in armoede kunnen bereiken.
  • Tine Rommens verduidelijkte de visie en werking van Kind & Gezin, en hoe participatie van kinderen en ouders aan de samenleving kan worden versterkt.


De namiddag stond in het teken van museumwerking voor gezinnen met de allerkleinste kinderen van 0 tot 4 jaar. Tijdens de voorbije Krokuskriebels-editie experimenteerden een aantal musea met activiteiten voor dit bijzondere publiek, en deze musea brachten hun verhaal. Hildegarde Van Genechten van FARO lanceerde als aftrap het manifest ‘Kunstmusea, ook voor de allerkleinsten’.

  • Clara Mathues vertelde over Baby’s@the kitchen in het Brussels Museum van de Molen en de Voeding. Reportage tvbrussel 10/02/2016
  • Lies Ledure lichtte De Proeftuin toe, de activiteitenweek voor de allerkleinsten in het Museum voor Schone Kunsten Gent. Reportage VRT-Journaal 9/02/2016
  • Tammy Wille presenteerde Ahoy! Een ontdekkingsparcours voor peuters (vanaf 18 maanden) in het MAS. Filmpje 'Peuters in het MAS'


Foto: Krokuskriebels in het MSK / Gezinsbond – iso800

Hildegarde Van Genechten
kinderen
familievriendelijk
families
Studiedag