Collegagroep 'Werken met mensen in kwetsbare situaties' van start

Hoe kan de erfgoedsector mensen in kwetsbare situaties een steuntje in de rug geven? Geen eenvoudige vraag, want stigmatisering loert om de hoek. FARO onderzoekt dit jaar wat mogelijke linken met de erfgoedsector kunnen zijn. Dat doen we met een themanummer in ons tijdschrift, een studiedag en een collegagroep met vertegenwoordigers uit de sector.

Vorige week kwam de collegagroep een eerste keer samen. De vraag hoe het is om in armoede te leven, stond daarbij centraal. Twee korte filmpjes vormden daarbij het uitgangspunt:


We bekeken recente armoedecijfers en daarna gingen we aan de slag met drie werkvormen:

  • Het spel uit de boot
  • Straffe verhalen: drie mensen in armoede vertellen over hun leven. Stuk voor stuk zijn mensen aan het woord die blijven zoeken en vechten, die indruk maken door hun kracht, creativiteit en humor.
  • De Erop UIT Kaarten netwerk tegen armoede


Conclusie was dat dergelijke formules ons misschien een eerste idee kunnen geven, maar dat uiteindelijk een gesprek met ervaringsgetuigen zelf nodig is om echt goed te peilen naar de drempels die mensen ervaren om aan erfgoed te participeren. Anders blijft de denkoefening te theoretisch.

De volgende bijeenkomst van de collegagroep zullen we dan ook een ervaringsgetuige uitnodigen. En ook op de studiedag van 14 december proberen we zo’n echte ontmoeting mogelijk te maken. U hoort er zeker nog meer over!

Jacqueline van Leeuwen