De materiële biografie van erfgoed, een studiedag waard

Op 19 en 20 februari 2013 kunnen erfgoedwerkers en exacte wetenschappers elkaar ontmoeten op een tweedaagse studiedag. Het centrale thema is 'de materiële biografie van erfgoed'. Graag alvast een woordje uitleg.

Roerend erfgoed kent een levensloop. Het ontstaat op een bepaald moment. En na een actief bestaan, belandt het in de collecties van erfgoedorganisaties. Ondertussen laat dit leven van erfgoedobjecten ook zijn sporen na. Alweer een tijdje geleden maakte het begrip 'culturele biografie' opgang. Het accent lag hier vooral op de betekenissen die mensen aan objecten toekennen. Maar objecten hebben ook een materieel leven. Zij kunnen slijten, in verval raken of anderszins lijden onder allerlei omstandigheden. In extremis dringen interventies in de materie  zich op: restaurateurs gaan aan het werk. En zij laten zich de laatste jaren steeds meer bijstaan door exacte wetenschappers en natuurwetenschappers.

Hoe vinden erfgoedbeheerders en exacte wetenschappers elkaar bij het bestuderen van de materiële biografie? Hoe beïnvloedt (natuur)wetenschappelijke kennis beslissingen m.b.t. het al dan niet interveniëren in erfgoed? En welke uitdagingen en kansen biedt de materiële biografie voor de toekomst van zowel de professionele erfgoedwerkers als het wetenschappelijk onderzoek?

Op 19 en 20 februari organiseert FARO in samenwerking met ULB, VUB en het Museum voor Natuurwetenschappen een tweedaagse studiedag over deze thematiek. Op de eerste dag laten we erfgoedwerkers aan het woord, op de tweede dag ligt het accent op opleidingen voor toekomstige erfgoedwerkers. Bovendien is er ruimte voor debat en ontmoeting. Noteer deze data dan ook alvast in uw agenda, want het wordt een niet te missen event!

Begin december volgt meer informatie op de FARO-website.

Jacqueline van Leeuwen
restauratie
Erfgoedgeleerden
Studiedag