Göteborg 4: Erfgoedwerkers zonder grenzen!

Artsen zonder grenzen kent u allemaal. Maar wist u dat er ook erfgoedwerkers zonder grenzen bestaan? Cultural Heritage without borders wil het erfgoed in conflictgebieden bijstaan en de lokale gemeenschappen ondersteunen in verzoening en herstel.

Tijdens de conferentie in Göteborg vertelde Diana Walters over haar werk in voormalig Joegoslavië waar ze in 2006 een regionaal museumnetwerk oprichtte. Dit netwerk bracht erfgoedwerkers uit de verschillende conflictgebieden samen om na te denken over de toekomst van de musea in het gebied. Terwijl het persoonlijke vertrouwen tussen de deelnemers groeide, werd er steeds meer expertise gedeeld. Dit resulteerde in een gezamenlijk project 1+1: life and love dat de nadruk wilde leggen op het gezamenlijk erfgoed in de regio. In elf musea liep gelijktijdig een tentoonstelling over eendracht en verzoening. Niet evident, maar wel indrukwekkend.

Dit blogbericht kwam tot stand naar aanleiding van de conferentie: 'Re/theorising heritage'. Onze deelname aan de conferentie was mogelijk met steun van de Europese Commissie via de GRUNDTVIG-actie van het Europese ‘Een Leven Lang Leren’-programma.

Jacqueline van Leeuwen