Kwaliteitstip 13: Zet in op talent

De laatste jaren horen we van alles over competenties. Kennis, vaardigheden en attitudes die nodig zijn voor een goede prestatie. Bijzonder nuttig, maar ook een concept met minpuntjes. Want de kans zit erin dat competentieprofielen afvinklijstjes worden. En dan vooral focussen op de lacunes in kennis en kunde. Niet meteen motiverend, zo’n negatieve aanpak. Tijd voor een andere visie!

Vanuit de positieve psychologie ontstond een soort tegenbeweging. Focus niet op tekorten, maar ga juist in op die dingen waar mensen goed in zijn. Laat hen wat ze graag doen verder verdiepen. Aanvankelijk was dit talentbeleid vooral gericht op de toptalenten. Grote bedrijven vochten een 'war on talent' uit om toch maar de meest beloftevolle mensen te recruteren. Ondertussen is de leuze: 'iedereen heeft talent'. Deze visie wordt zeer helder uitgelegd in dit filmpje van Luk Dewulf.

Natuurlijk kan je ook de nodige kritiek formuleren op dit talentbeleid. Want, is het niet allemaal erg soft en positief? Moet je mensen ook niet kunnen wijzen op tekorten? Is dat ook geen leerproces? De waarheid ligt dus ergens in het midden: tussen competenties en talenten een goede balans zoeken, daar draait het om.

Wil u zelf met talentbeleid aan de slag? Neem dan eens een kijkje op de I-talent-O website. Hier vindt u achtergrondinformatie en heel wat nuttige tools. Luk Indesteege, een van de makers van deze website, geeft bovendien op 12 maart 2013 een workshop bij FARO. Schrijf u snel in, het aantal plaatsen is beperkt!

Deze workshop is een onderdeel van het traject Erfgoed en zaken.

Jacqueline van Leeuwen
competenties
IKZtips
talenten
talentmanagement
Workshop