Kwaliteitstip 16: Vlot projecten opleveren met SCRUM

U heeft het vast al eens meegemaakt. Hoe goed u een project ook op voorhand gepland heeft,  gaandeweg duiken er altijd verrassingen op. Nieuwe problemen, maar ook nieuwe ontdekkingen en uitdagingen, waarvoor misschien geen tijd is volgens de planning. Beslist jammer! Maar als u de volgorde nu eens omkeert, en het project ziet als een gezamenlijke ontdekkingsreis? Waar gaandeweg mijlpalen worden gehaald en beslissingen worden genomen? Dan bent u aan het Scrummen.

Scrum deelt een langer project op in kortere stukken met duidelijk gedefinieerde doelen. Met het team wordt afgesproken welke doelen de komende weken centraal staan. Gedurende die tijdspanne van 2 weken (ook wel 'sprint' genoemd) werkt het team samen aan die doelen. Elke ochtend vindt er een korte 'scrum' plaats waarbij drie vragen centraal staan: 1. Wat heb je gisteren gedaan? 2. Wat ga je vandaag doen? 3. Welke problemen kom je tegen?

Op die manier neemt het team gaandeweg beslissingen en zijn de verschillende leden van het project meteen op de hoogte van ontdekkingen, mogelijkheden en problemen. En daarmee kan veel tijdsverlies voorkomen worden. Want als de communicatiedienst bijvoorbeeld van in het begin heeft meegewerkt en meegedacht, zal het resultaat veel makkelijker door hen kunnen worden geïmplementeerd. Kort op de bal spelen is de boodschap.

Natuurlijk heeft dit allemaal wel iets Amerikaans en opjagends. De term scrum komt ook uit het rugby waar de spelers voor en tijdens de wedstrijd elkaar coachen. Maar ondanks de haast die er soms wat al te expliciet achter zit, zien we er wel wat in.

Langere projecten opsplitsen in haalbare korte doelen. De verschillende perspectieven van bij de start betrekken. Openstaan voor wat zich gaandeweg ontwikkelt, elke dag kort de balans opmaken en beslissingen snel en cours de route nemen, lijken ons zinvolle elementen uit dit model. Voor wie er meer over wil weten, biedt deze video een eerste vertrekpunt.

Jacqueline van Leeuwen
IKZtips
scrum
projectmanagement