Kwaliteitstip 2 | Kweek eens een netwerk! De visie van Krebs en Holley

Netwerk | Flickr.com, labguest

Over netwerken is al diep nagedacht en veel geschreven. Zonder veel inspanningen zal u dan ook stapels dikke boeken kunnen vinden vol diepgravende analyses over dit thema. Heeft u slechts tijd voor een kort betoog? Lees dan de boeiende tekst van Krebs en Holley, Building Smart Communities through Network Weaving (18 p). Wij vatten de grote lijnen alvast even voor u samen:

  1. Als niemand het initiatief neemt, groeien spontane linken langzaam, of helemaal niet. Het vertrekpunt bestaat dan uit geïsoleerde actoren met hier en daar een toevallige link.
  2. Een actieve wever of verbindende factor gaat aan de slag. Hij of zij creëert actief nieuwe connecties en verbindt zo de losse actoren. De wever is in deze fase de spin in het web: de centrale hub die iedereen samenbrengt. Enkele actoren hebben ook al onderling contact, maar verder is iedereen afhankelijk van de hub in het centrum.
  3. Eén centrale hub is kwetsbaar. Daarom laat hij clusters ontstaan met gelijke doelen of vergelijkbare competenties. Hierdoor wordt de wever minder centraal. Hij of zij evolueert naar een facilitator of coördinator die de verschillende hubs ruimte en autonomie geeft om zichzelf verder te ontwikkelen.
  4. Na de goede zorgen van de wever en de sterke inzet van de clusters groeit het netwerk uit tot een kern met zeer sterke (en frequente) banden. Rond deze kern bevindt zich een periferie met nieuwe leden die naar de kern willen groeien. Hier worden ook de bruggen gebouwd naar andere, diverse netwerken. Dit is zeer belangrijk, want om te voorkomen dat het netwerk verstart, zijn er nieuwe ideeën nodig en die komen uit de periferie!

De smaak te pakken gekregen? Dan mag u zeker onze workshop over netwerkvorming niet missen. U bent welkom op 6 december! Inschrijven kan hier.

Nood aan meer leestips over netwerking? Kijk eens in ons dossier organisatieontwikkeling en integrale kwaliteitszorg.

Jacqueline van Leeuwen
netwerk
IKZtips