Leren participeren: handige tools uit Nederland

Erfgoedparticipatielabs in actie © Joost Enkelaar

Hoe kunnen we de burger als expert betrekken bij het erfgoedwerk? Hoe kan onze erfgoedorganisatie meer inclusief werken? En hoe kan participatie ingezet worden om de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren?

In Nederland is het gesprek over deze vraagstukken volop aan de gang. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de ErfgoedAcademie organiseerden over deze thema’s namelijk een reeks Erfgoedparticipatielabs. Die leidden tot een reeks mooie tools, gemaakt door de deelnemers aan de labs. De tools kunt u direct inzetten in uw eigen organisatie:

  • Op de poster De burger als expert vindt u een stappenplan met relevante vragen die u moet stellen als u een participatief traject wil opstarten.
  • De poster Participatie en inclusie bevat een aantal vragen en stellingen die u met uw team kunt bespreken. Stof tot discussie gegarandeerd!
  • Een set schatkaarten biedt inspiratie om de kernkwaliteiten van erfgoedplekken te onderzoeken en te bekijken hoe participatie kan bijdragen tot een betere leefomgeving voor iedereen. Ideaal dus om te gebruiken bij trajecten van stadsvernieuwing.
  • De poster met bouwstenen voor participatieve waarderingstrajecten bespraken we al eerder. Er is ook een lege template beschikbaar die u zelf kunt invullen.
  • Een lijst vol leestips met theoretische achtergronden, praktische voorbeelden en nog meer tools is zeker ook de moeite om door te nemen.

Heeft u deze tools uitgeprobeerd? Dan horen de makers graag wat u ervan vindt. Stuur uw bevindingen en suggesties door naar Lorna Cruickshanks via l.cruickshanks@erfgoedacademie.nl.

Meer weten?

Het verslag van alle Erfgoedparticipatielabs leest u op de website van de ErfgoedAcademie. In de loop van 2021 worden nieuwe participatielabs opgestart. Wilt u dit proces verder blijven volgen? Meld u dan aan voor de Linked-in groep van de Erfgoedparticipatielabs.

Foto: Erfgoedparticipatielabs in actie © Joost Enkelaar

Jacqueline van Leeuwen