Ontwerp een interactief webinar met de nieuwe FARO-handleiding

Webinar. Foto: Jagrit Parajuli via Pixabay

De voorbije maanden stapten we met z'n allen massaal over op het organiseren van online webinars en bijeenkomsten. In sneltempo maakten we kennis met een hele berg tools. Maar die zijn slechts het topje van de ijsberg. Waar het echt om gaat zijn de doelen die u wil bereiken en de soort interactie die u op het oog heeft.

Vanuit die didactische insteek maakte FARO een korte handleiding die u helpt bij het ontwerpen van interactie. Wat zijn de grote lijnen van uw betoog? Waarom wil u interactie bereiken? En wat voor soort (leer)activiteiten kunt u daarvoor inzetten? Pas als dat plaatje rond is, kijken we naar de tools die u kunt inzetten.

U vindt de handleiding online, en u bent natuurlijk altijd welkom voor verder advies hierover.

Tien geboden van een interactief webinar

  1. Houd de groep klein. Ook al kan er online veel, echt goede interactie lukt pas met een beperkte groep (bv. 15 deelnemers). 

  2. Focus. Denk goed na over wat u wil brengen, less is more. Weet wat de kern van uw verhaal is en gebruik maar één externe tool. 

  3. Maak een draaiboek. Laat niets aan het toeval over, zeker interactie niet. 

  4. Verdeel de taken. Idealiter bent u met twee of drie, zodat iemand kan spreken en iemand anders de chat kan bijhouden en polletjes kan maken. 

  5. Oefen. Probeer op voorhand met een collega uit wat u van plan bent, zo merkt u meteen waar er eventueel technische problemen kunnen zijn. 

  6. Voorzie een plan B. Zorg dat u een alternatief achter de hand hebt als de interactie niet lukt, en waar mogelijk een plaatsvervanger als de spreker onverwacht uitvalt. 

  7. Wees persoonlijk. Schakel niet meteen over op een powerpoint! Mensen zien graag een sprekend hoofd. Heet iedereen dus van harte welkom, en werk ook met het lokaal waarin u zit (bv. met een whiteboard, of voorwerpen die u kunt laten zien). 

  8. Neem de tijd. Het is niet erg als er af en toe een stilte valt, dat geeft mensen ook tijd om na te denken. Stelt u een vraag in de chat, wacht dan rustig tot alle antwoorden binnen zijn. En las tussendoor ook even een pauze in. 

  9. Zorg voor afwisseling. Wissel momenten met uitleg af met interactieve elementen. En doe ook niet altijd hetzelfde (steeds dezelfde soort polls bijvoorbeeld). Het mag ook wel eens verrassend zijn. 

  10. Respecteer de timing. Bij webinars rekenen mensen er echt op dat u op tijd stopt. Stop dus liever een beetje vroeger, dan nog een kwartiertje langer door te gaan. 

Foto: Jagrit Parajuli via Pixabay

Jacqueline van Leeuwen