Prik uw erfgoed tot een integraal verhaal

De exercitie met schild en spies: de soldaat houdt spies en schild dicht bij het lichaam, 1618. Onderdeel van de illustraties in: Adam van Breen, Nassauische Waffenhandelung, 1618, plaat nr. 15. Krijgswezen rond 1600. Publiek domein, via Rijksstudio. 

Ook in uw stad of streek is er boeiend erfgoed te vinden. En net als elders wordt dat erfgoed ongetwijfeld ook bij u op heel wat verschillende plekken bewaard. Hoe kunt u dit diverse erfgoed met elkaar verbinden tot een boeiend integraal verhaal? 

De Nederlandse Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed lanceerde daarvoor de methodiek van het erfgoedprikken, die uit verschillende stappen bestaat. Het Stedelijk Museum Breda paste deze methodiek al met veel succes toe, en vertelt daarover in deze video.

Zes stappen

Erfgoedprikken bestaat uit zes stappen die u op weg helpen naar een integraal erfgoedverhaal voor uw stad of streek:

  1. Inventariseren
    Trek op onderzoek uit en kijk welk erfgoed een verhaal vertelt over uw stad of streek. Betrek daarbij verschillende soorten erfgoed: ga op zoek naar collecties maar ook naar monumenten, immaterieel erfgoed en landschappen. Verzamel zoveel mogelijk diverse erfgoedactoren en gemeenschappen rond de tafel.
     
  2. Aggrereren
    In deze boeiende stap ordent u het erfgoed, zowel chronologisch als thematisch. Door het erfgoed schematisch in kaart te brengen ontdekt u lacunes, maar ook verdichtingspunten: thema's of tijdvakken waar uw stad of regio erg sterk in is, waar de cultuur bijvoorbeeld in een stroomversnelling kwam of er economisch grote stappen vooruit werden gezet. En vooral: domeinen die veel erfgoed hebben opgeleverd.
     
  3. Prikken
    U gaat op zoek naar domeinoverschrijdende thema's die uniek zijn voor uw gebied en kijkt welk erfgoed daarbij past. Dat erfgoed prikt u als het ware samen aan één stokje, en dat is de basis voor een nieuw verhaal.
     
  4. Verbeelden
    Het verhaal dat zo ontstaat omschrijft u in beelden. U maakt het concreet, visueel en persoonlijk. U zoekt vooral naar iconen die de meeste kracht hebben om dit verhaal tot leven te brengen.
     
  5. Verbinden 
    U gaat actief op zoek naar linken tussen het erfgoedverhaal en actuele maatschappelijke thema's.
     
  6. Toepassen
    U zet de verhaallijnen om naar een beleid, evenement of praktijk.

Meer informatie, een stappenplan en fijne filmpjes met toelichting vindt u op deze website.

Onze ervaringen

Deze methodiek lijkt ons erg geschikt om toe te passen in het kader van een beleidsplannings- of visietraject. Het erfgoedprikken kan ook thematisch gebeuren, en niet alleen in het kader van een stad of streek. Het gaat immers vooral over het ontdekken van verdichtingspunten, verhaallijnen en iconen. Ook mooi is dat het aanspoort om verschillende mensen rond de tafel te brengen en samen op zoek te gaan naar verbindingen, zowel tussen erfgoedorganisaties als met hedendaagse thema's. Wij hebben alvast veel zin om met het erfgoedprikken aan de slag te gaan.

En wat vindt u?

Afbeelding: De exercitie met schild en spies: de soldaat houdt spies en schild dicht bij het lichaam, 1618. Onderdeel van de illustraties in: Adam van Breen, Nassauische Waffenhandelung, 1618, plaat nr. 15. Krijgswezen rond 1600. Publiek domein, via Rijksstudio

Jacqueline van Leeuwen