Verras uw publiek: verpak uw presentatie eens niet als een powerpoint

Verbaasde vrouw. Foto: Obed Hernández via Unsplash

Na een jaar teamsen, zoomen en hangouten kent u PowerPoint vast door en door. Het lijkt de ideale tool om tijdens een online meeting informatie te delen. Maar soms wordt het zo ook wel een beetje saai. In deze blog geven we u daarom graag wat ideeën om uw boodschap op een andere manier te verpakken, helemaal gratis bovendien.

Maak een filmpje

Uiteraard heeft u geen tijd om een uitgebreide film te maken, en monteren is wellicht ook niet meteen uw ding. Met programma’s als Adobe Spark en Canva kunt u echter heel snel filmpjes maken op basis van foto’s en quotes. Misschien niet meteen trending op YouTube, maar wel ideaal om een verhaal op een andere manier te brengen. Onderstaand filmpje geeft u een idee van wat er mogelijk is in Adobe Spark:

Extra tip: maak de filmpjes niet te lang, en gebruik ze bijvoorbeeld als intro voor een gesprek.

Maak een praatplaat

Misschien wil u een aantal stappen uitleggen, een paar samenhangende elementen duiden, of een proces omschrijven? Dat kunt u doen aan de hand van een praatplaat of infographic. De plaat in de rechterkolom, gemaakt met Piktochart, laat bijvoorbeeld zien hoe u feedback moet geven.

Ook via Canva is zo’n plaat snel gemaakt. Maar u kunt evengoed aan de slag met pen en papier en het resultaat even inscannen. Deel zo’n praatplaat met de andere aanwezigen, en ze hebben meteen een houvast bij de hand. Vroeger noemden we zoiets trouwens ook wel een handout ...

Poster over feedback geven

Maak een dynamische presentatie

Als u informatie op een gemakkelijke manier wil verpakken en daarbij filmpjes en links wil integreren, dan is Sway een goede oplossing. Dit systeem maakt deel uit van de Microsoft Office-omgeving en is zeer gebruiksvriendelijk. Het voordeel is dat u Sway zeer makkelijk kunt delen met anderen (via een link) en dat het er eens even heel anders uitziet. Het biedt wel minder mogelijkheden dan PowerPoint.

Volgend Sway-voorbeeld legt uit wat de basis is van goed timemanagement:

Deze Sway maakt deel uit van een reeks over timemanagement die u vindt op FARO's Erfgoedwijzer.

Ook via Adobe Spark kunt u gelijkaardige formats maken: zie bv. deze, over trends in erfgoedland.

Of toch PowerPoint, maar dan anders?

Wist u dat u PowerPoint ook heel dynamisch kunt maken, door bijvoorbeeld een keuzemenu te integreren? Zo springt u op vraag van de deelnemers naar dat deel waar ze het meeste belangstelling voor hebben. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u bij het opmaken van uw presentatie meer modulair denkt. In deze handige blog legt een Nederlandse consulent helder uit hoe u een dergelijke interactieve presentatie maakt.

Heeft u suggesties?

Misschien kwam u tijdens vergaderingen, webinars en online bijeenkomsten nog andere fijne tools op het spoor die ook helpen om informatie anders te verpakken? Laat het ons weten, dan verzamelen we hieronder nog enkele bijkomende tips!

-  Miro (gebruikt door Simon van Oetang tijdens het Groot Onderhoud voor de toelichting over het Erfgoed(nacht)spel, zie https://miro.com/app/board/o9J_khCd1m0=/)

Foto: Obed Hernández via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen