Vijf tools om nog beter online te vergaderen

Online vergaderen. Foto: Nick Morrison via Unsplash

In deze bijzondere dagen is online vergaderen plots de norm. En ook u leert vast dagelijks bij. U deelt na drie weken vlot documenten en presentaties, noteert to do's op whiteboards en hakt via een stemming in de chat knopen door. Maar wist u dat er een aantal heel handige tools zijn waarmee u uw vergaderervaring nog beter kunt maken? Graag deel ik mijn vijf favorieten met u, en ze zijn nog gratis ook!

1. Hou een stemming met mentimeter

Stemmen of polsen naar de algemene sfeer kan heel eenvoudig via mentimeter. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden. Zo kunnen deelnemers items rangschikken, cijfers geven of stellingen scoren. Via de gratis versie kunt u twee polls organiseren. Die moet u wel op voorhand klaarzetten. Deel de link via de chat en de deelnemers kunnen meteen aan de slag.

2. Plak digitale post-its op een Google Jamboard

Met dit whiteboard in de Google-omgeving kunt u ideeën verzamelen, deelnemers vragen om beelden te delen of om op een afbeelding aan te duiden wat zij belangrijk vinden. Handig is bovendien dat u drie whiteboards op voorhand kunt klaarzetten en nadien ook kunt exporteren. 

3. Werk met templates via Miro

Als Google Jambord voor u een te blank canvas is, neem dan eens een kijkje op Miro. Ook hier kunt u met meerdere deelnemers samenwerken aan een visualisatie. Er is grote keuze uit templates. Zo kunt u een customer journey uitwerken, een mindmap maken of brainstormen over een persona. Ook kunt u samen een SWOT of een tijdslijn maken. De gratis functie is niet onbeperkt, maar biedt toch heel wat mogelijkheden.

4. Brainstorm met Padlet

Via deze tool kunt u ideeën verzamelen op een muur, maar u kunt ook ervaringen op een tijdslijn plaatsen, een wereldkaart van commentaar voorzien, of een moodboard samenstellen. Dat kan tijdens de vergadering, maar ook vooraf. Fijn om alvast te beginnen met een hele reeks ideeën!

5. Hou een quiz met Kahoot

Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn tot slot een leuke manier om de kennis van de deelnemers even te testen. Met Kahoot maakt u leuke quizjes die bovendien een duidelijke winnaar opleveren. Kan fijn zijn als introductie op een thema.

Meer van dat?

Wilt u meer lezen over hoe u een online vergadering in goede banen leidt? Neem dan deze handleiding door: Leading Groups online. Over hoe u tijdens virtuele meetings besluiten neemt, verneemt u meer in deze handleiding.

En als u nog bijkomende tips heeft, dan zijn die van harte welkom!

Foto: Nick Morrison via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen