Volkskunde? Etnologie? Folklore Studies? Antropologie? Of toch erfgoedstudies?

Hoe kunnen we in Vlaanderen bijdragen tot het internationale debat en onderzoek over volkscultuur, immaterieel cultureel erfgoed, cultuur van alledag, tradities, verhalen en rituelen? Hoe kunnen we daarbij de volkscultuurdynamiek in de erfgoedsector niet alleen voeden, maar ook uitdragen op internationale fora? Op 29 maart 2010, van 14.00 tot 16.30 uur neemt FARO deze problematiek onder de loep in het kader van het reflectietraject Erfgoedgeleerden. Mis deze belangrijke middag niet!

De namiddag is als volgt opgebouwd:

  • Masterclass (in het Engels) van professor Laurier Turgeon (Université de Laval, Canada). Professor Turgeon geeft zijn visie op recente tendensen in Noord-Amerika en de omgang met immaterieel cultureel erfgoed, ICT en religieus erfgoed, vanuit een etnologisch perspectief.  
  • Discussie met de aanwezigen (waarbij vragen kunnen worden gesteld in het Engels, het Frans en het Nederlands)
  • Twee onderzoeksters van het Meertens Instituut, dr. Hester Dibbits en Sophie Elpers, (in het Nederlands) geven hun visie over hun ervaringen en dromen over hoe een (Europese) etnologieopleiding en –praktijk er kan uitzien. 
  • Panelgesprek over de vraag wat de eventuele nood of het potentieel van deze discipline(s) is voor de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen de volgende jaren. Wat is precies de nood of kans aan vorming op dit vlak? Op welke manier kan onderzoek en onderwijs naar etnologie en public folklore in Vlaanderen gestalte krijgen? Het panel bestaat uit, o.a. Marc Jacobs (FARO), Antoon Naert (Volkskunde Vlaanderen), Ching Lin Pang (K.U.Leuven) en Sarah Eloy (Huis van Alijn). Het is de bedoeling uitgebreid van gedachten te wisselen met de aanwezigen.

Deze aflevering van 'Erfgoedgeleerden' is een gezamenlijk initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Openluchtmuseum Bokrijk, Huis van Alijn, Volkskunde Vlaanderen. Huis voor Immaterieel Erfgoed en Tapis Plein. U bent welkom op 29 maart 2010 bij FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel van 14.00 tot 16.30 uur. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer informatie vindt u in de rubriek 'kalender' waar u zich ook kan inschrijven.

Jacqueline van Leeuwen