Werelddag van verzet tegen armoede: VGC legt linken tussen erfgoed en armoede in Brussel

thuiseke

Morgen is het Werelddag van verzet tegen armoede, een thema dat FARO op 14 december verder wil uitdiepen tijdens een studiedag. Deze week publiceren we blogberichten over dit thema. Gastblogger van vandaag is Peggy Voesterzoons, zij vertelt over initiatieven van de VGC.

Armoede in Brussel: linken zoeken met erfgoed loont!

De voorbije jaren heeft de erfgoedcel Brussel op diverse manieren ingezet op het thema armoede. Een kort overzicht van drie inspirerende initiatieven:

  1. Kwalitatief onderzoek in 2010-2011 door OASeS (onderzoekscentrum aan de Universiteit Antwerpen) in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (Erfgoedcel) over de perceptie van cultureel erfgoed bij mensen in armoede, hun beleving en hoe mensen in armoede gemakkelijker tot erfgoedparticipatie kunnen worden bewogen. Zie: brochure als bijlage.
  2. Traject met ervaringsdeskundigen in opleiding naar aanleiding van de Erfgoeddag 2011 ‘Armoe Troef’: In enkele brainstormateliers dachten enkele ervaringsdeskundigen-in-opleiding, begeleid door o.m. de erfgoedcel Brussel, na over de band tussen armoede en erfgoed. Zij kozen uiteindelijk om het thema ‘stilte’ te verbeelden in een fototentoonstelling die op Erfgoeddag werd getoond.
  3. De vereniging Tochten van Hoop, die rondleidingen in Brussel organiseert over maatschappelijke uitdagingen, heeft sinds 2013, op vraag van de erfgoedcel, contacten gelegd met Brusselse organisaties die werken met moeilijk bereikbare doelgroepen. Tochten van Hoop is erin geslaagd, dankzij de intensieve inzet van een van hun gidsen en de samenwerking die hij heeft weten op te zetten met verschillende sociale organisaties in de wijk Kuregem in Anderlecht, om enkele geïnteresseerde nieuwe gidsen te ‘recruteren’. Het bijzondere aan die gidsen: zij hebben geen wettelijke verblijfplaats in België. Zij hebben zelf ondertussen enkele erfgoedrondleidingen in Kuregem met succes gegidst voor groepen waarvan de deelnemers ook in een maatschappelijk kwetsbare positie leven.


Foto: 't Huizeke in Brussel, een initiatief voor thuislozen. In mei gingen FARO-medewerkers er op bezoek om te praten over linken tussen armoede en erfgoed. Een kort verslag vindt u hier. 

Jacqueline van Leeuwen
armoede
armoedebestrijding
Werelddag van verzet tegen armoede