Gluren bij de buren

Foto: collectie Industriemuseum

Op 10 oktober 2022 organiseren ETWIE en FARO de studiedag Gluren bij de buren over bedrijfserfgoed. We nodigen vier sprekers uit van toonaangevende bedrijven en instellingen uit het buitenland. Ze vertellen ons hoe ze bedrijfserfgoed redden, bewaren (en financieren) en voor het publiek ontsluiten.

Vlaanderen is immers rijk aan bedrijfserfgoed. Alleen zijn bedrijven er zich zelf zelden van bewust en kan de samenwerking en ondersteuning vanuit de erfgoedwereld efficiënter. Laat u inspireren door deze buitenlandse collega’s!

We richten onze blik eerst op het Scandinavische model van het (zelfbedruipende) Centrum för Näringslivshistoria uit Stockholm en de werking van het archief van IKEA, de bekende meubelgigant. Ook Schotland heeft een rijke traditie in het borgen van bedrijfserfgoed. Die start in 1957 vanuit de Universiteit van Glasgow en loopt door tot vandaag. Wat kunnen we meenemen uit de lessen die de centrale Business Archives Surveying Officer de voorbije 60 jaar geleerd heeft? Ook naar de Duitse Gründlichkeit wordt vaak opgekeken. Wie beter dan Bosch om ons te laten meekijken hoe de afdeling Historische Kommunikation het publiek, de klanten, leveranciers en eigen medewerkers laat proeven en meegenieten van het Bosch-erfgoed?

In de namiddag kunt u kiezen uit verschillende bezoeken aan fascinerende vormen van bedrijfserfgoed in Antwerpen. Een gedetailleerd overzicht van het programma vindt u in de FARO-kalender.

Uitnodiging studiedag.

Praktisch

  • Wie? De studiedag wordt georganiseerd door ETWIE, de Expertisecel voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed in samenwerking met FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
  • Wanneer? 10 oktober 2022
  • Waar? Zaal The Lecture Hall, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen. Op een boogscheut van het Centraal Station.
  • Prijs? Deelname kost 25 euro voor het voormiddagprogramma, inclusief lunch. De optionele bezoeken in de namiddag worden gratis aangeboden. Inschrijven kan hier.
  • Taal: De voertaal van de lezingen, vragen en antwoorden is Engels. Voor de rest heeft deze activiteit taalicoon 3: u begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook al iets vertellen. Meer info op taaliconen.be.
  • Toegankelijkheid: hebt u nood aan een tolk Vlaamse Gebarentaal of hebt u andere hulp nodig, laat het dan weten aan toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via liesa.rutsaert@stad.gent of 09 323 65 26. The Lecture Hall is integraal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn aangepaste toiletten.
Jelena Dobbels