M Leuven biedt nieuwe inkijk in 500 oude drukken

Aurelius Augustinus, De Civitate Dei, uitg. Johannes van Westfalen, Leuven, 1488, M Leuven © M Leuven

Sinds begin mei werkt M Leuven samen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken aan de verdere aanvulling van de Short Title Catalogus Vlaanderen. Het STCV-project loopt al sinds 2000 en vormt een bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen. De online databank bundelt informatie over publicaties die in Vlaanderen gedrukt werden voor 1801 en linkt waar mogelijk naar gedigitaliseerde edities.

M Leuven heeft een uitgebreide collectie oude drukken, handschriften en prentenalbums die niet allemaal kunnen tentoongesteld worden. Om deze Leuvense erfgoedcollectie toch toegankelijk te maken voor het brede publiek, voert M Leuven de komende twee jaar 500 oude drukken toe aan STCV. Het gaat om stukken uit de collecties van de eerste conservatoren van het voormalig stedelijk museum, de voorloper van het huidige M Leuven. Na het volgen van een opleiding en begeleiding door de STCV-projectleider, kunnen de museummedewerkers de publicaties zelf invoeren.

Deze STCV-samenwerking maakt deel uit van het grotere project Boek/Delen, waarin M Leuven niet enkel oude drukken maar ook handschriften en prentenalbums uit de collectie registreert, digitaliseert en ontsluit. Zo wordt het prentenkabinet momenteel in de kijker geplaatst in de tentoonstelling Druk!Werk!. “Onze collectie is heel uitgebreid, door de werken te digitaliseren krijgen meer mensen ze te zien en kunnen ze makkelijker bestudeerd worden,” vertelt Marjan Debaene, diensthoofd collecties van M.

Databank STCV

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken is een netwerk van erfgoedbibliotheken, opgericht in 2008. Deze dienstverlenende organisatie zet via projecten zoals STCV in op kennisverspreiding over ontsluiting, digitalisering en conservering van documentair erfgoed. De STCV-catalogus is online raadpleegbaar en bevat momenteel meer dan 26.000 beschrijvingen.

Foto: Aurelius Augustinus, De Civitate Dei, uitg. Johannes van Westfalen, Leuven, 1488, M Leuven © M Leuven

Jelena Dobbels
Vrije tags
Vlaamse Erfgoedbilbiotheek
M Leuven
STCV
Trefwoorden
Collectiemanagement
Onderzoek en innovatie
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Archieven
Erfgoedbibliotheken
Musea