Leestip | Het BOM-boek

Cover BOM-boek

Wazig en haperend beeld op afgedraaide videotapes, benevelde klanken op verweerde audiocassettes, verschroeide nitraatfilm, onherstelbaar beschadigde optische en harde schijven: opslagmedia worden vroeg of laat het slachtoffer van technologische veroudering en culturele vergetelheid. Ons audiovisueel erfgoed, een van onze rijkste culturele erfenissen, dreigt onherroepelijk verloren te gaan. Wereldwijd staan beheerders van talloze mediacollecties en archieven voor enorme uitdagingen.

Tegelijk bieden recent ontwikkelde digitale technologieën nieuwe mogelijkheden. Alle vormen van informatie kunnen vandaag digitaal worden opgeslagen en gedistribueerd via telecommunicatienetwerken. Op die manier wordt toegang geboden tot een kleurrijke mozaïek van multimediale data die voortdurend worden geïndexeerd, geaggregeerd, gesampled en geüpgraded.

Het culturele geheugen kent een ongeziene flexibiliteit, balancerend tussen fysiek en virtueel, lokaal en globaal, formeel en informeel. Hoe gaan omroepen, musea, archieven, bibliotheken en andere instellingen om met deze nieuwe paradigma's? Hoe kunnen duurzame archieven worden opgezet, rekening houdend met de inherente instabiliteit en vluchtigheid van technologie, en met het regime van intellectuele eigendom? Hoe kan een evenwicht gevonden worden tussen integriteit en bruikbaarheid, stabiliteit en variabiliteit, bewaren en levend houden?

Dit boek speurt naar antwoorden op deze vraagstukken, op basis van praktisch en theoretisch onderzoek, dat onder meer werd gevoerd in het kader van het BOM-vl project (Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data in Vlaanderen) Een project gefinancierd door de Vlaamse Regering, 2008-2009.

Dit boek werd uitgegeven door Lannoo Campus. ISBN: 9789020989441

 

Jeroen Poppe