Leestip | Het E-depot als avontuur

Cover 'Het E-depot als avontuur'

Op 8 december 2010 werd op de DE Conferentie te Rotterdam een nieuw boek voorgesteld: Het E-depot als avontuur. Een korte beschrijving van het boek:

Het E-depot als avontuur bevat de neerslag van een ongewis avontuur, een verhaal van vallen, opstaan en weer doorgaan. De openingszin had kunnen luiden: er was eens… geen E-depot. Digitale informatie duurzaam bewaren, dat is de uitdaging waar erfgoedinstellingen, bibliotheken en archieven in het bijzonder, voor staan. Steeds meer informatie, die het waard is voor het nageslacht bewaard te blijven, is digitaal. 

Digitale informatie heeft grote voordelen boven papieren documenten: gemakkelijk en snel te verzenden, goed doorzoekbaar, prima te veranderen en de opslag ervan neemt weinig fysieke ruimte in. Digitale informatie is echter ook kwetsbaar. Een digitaal document dat tien jaar oud is loopt een groot risico nu al onleesbaar te zijn geworden door veroudering van software en bestandsformaten – als het al niet onbedoeld is gewist of overschreven. Archiefdiensten hebben als wettelijke taak relevante informatie te bewaren – in de eerste plaats is dat overheidsinformatie, maar ook particuliere administraties kunnen blijvend van belang zijn voor de maatschappij. 

Het E-depot als avontuur geeft de ontwikkeling van een E-depot aan. De samenstellers Peter Horsman en René Spork zorgen voor een verzameling van een kleine twintig bijdragen van ruim tien auteurs. Het is een verzameling van artikelen die eerder in Overheidsdocumentatie, Archievenblad en InformatieProfessional verschenen, aangevuld met vier nieuwe bijdragen. Het laat een ontwikkeling zien van vallen, opstaan en weer doorgaan.

Het E-depot als avontuur is het tweede deel in de reeks Archiefschoolschriften van de Stichting Archiefpublicaties. In deze ‘schoolschriftjes’ wordt kennis vanuit de opleiding gedeeld met studenten, archivarissen en andere informatiespecialisten. Daarbij worden thema’s en onderwerpen uitgewerkt die de laatste stand van zaken geven met betrekking tot dat onderwerp, waarmee ook een breder publiek kennis kan maken met zaken die het archiefvak raken. In de reeks zijn als gevolg van de veranderingen in de archiefopleiding, een tijd geen nieuwe delen verschenen. Het doet de Stichting Archiefpublicaties dan ook genoegen dat er nu door samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam weer perspectief is op nieuwe delen.

Raadpleeg de inhoudstafel

Het boek is te koop via de website van Stichting Archiefpublicaties en kost 21 euro. ISBN 978-90-71251-33-7.

Bron: Stichting Archiefpublicaties

Jeroen Poppe