Abraham: catalogus van Belgische kranten in Vlaamse bibliotheken en erfgoedinstellingen

Abraham is een online databank (in wording) of catalogus van Belgische kranten vanaf ca. 1830 tot 1950, en bewaard in Vlaamse bibliotheken, archief- en andere erfgoedinstellingen. Momenteel bevat de databank beschrijvingen van ca. 2000 krantentitels in zeven instellingen. Abraham bevat de titelbeschrijvingen en de bezitsgegevens van de kranten en informatie over de fysieke drager (papier, microvorm, digitaal). Er wordt ook gestreefd naar een performante inhoudelijke ontsluiting.

De krantendatabank is genoemd naar de Antwerpse uitgever Abraham Verhoeven (1575-1652), die in 1605 een van de allereerste kranten ter wereld uitgaf en beschouwd wordt als een pionier van de dagbladpers.

Deze databank is het eerste resultaat van een project dat de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in 2007 indiende bij de Vlaamse Gemeenschap, die het project nog steunt tot half 2009, waarna het wordt geïntegreerd in de projectwerking van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, die begin 2009 haar werking opstart.

De Universiteit Antwerpen, die vanuit Brocade het STCV-model ontwikkelde, treedt op als technische partner. Verder vervoegen het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis en de Universiteitsbibliotheek Leuven het partnerschap. Ook de Erfgoedcel Ieper treedt als partner op, als vertegenwoordiger van de kleinere instellingen en vanwege haar expertise rond het Geheugen van Ieper.

Het is de bedoeling Abraham uit te bouwen tot een belangrijk referentie- en onderzoeksinstrument, waarin iedereen met een eenvoudige zoekopdracht te weten kan komen in welke instelling(en) een bepaalde krant zich bevindt. Verder zal dit intrument een onmisbaar beleidsinstrument kunnen worden voor de instellingen en de diverse overheden voor de ontwikkeling van een meer gecoördineerd collectie- en bewaarbeleid. Op basis daarvan kunnen ook afspraken worden gemaakt voor toekomstige microverfilmings- en digitaliseringsprojecten. Het is immers de bedoeling om uiteindelijk de kranten zelf digitaal aan te bieden (inscannen en 'OCR-en') en doorzoekbaar te maken.

Heeft u opmerkingen, suggesties of vragen, neem dan contact op met de projectmedewerkster:

Elsje van Bellingen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

elsje.vanbellingen@stad.antwerpen.be
+32 (0)3 206 87 37

Jeroen Walterus