BTW: ook uw zaken

afbeelding: Van den Wijngaert & partners

Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad formeel in met het voorstel van minister van Financiën Geens om de BTW-drempel op te trekken. De drempel waaronder verenigingen en kleine ondernemingen vrijgesteld zijn van BTW-plichten wordt vanaf 1 april 2014 opgetrokken van 5.580 euro tot 15.000 euro omzet. Op die manier zullen meer verenigingen en ondernemingen dan vroeger in aanmerking komen voor dit vrijstellingsregime.

De verhoging van de drempel werd herhaaldelijk uitgesteld. Het middenveld zette extra druk op de ketel en het uiteindelijke resultaat werd een compromis: de nieuwe vrijstellingsdrempel wordt vastgelegd op 15.000 euro. Zo hoeven alvast kleine verenigingen, die bijna uitsluitend steunen op vrijwilligers, zich nu niet meer bezig te houden met BTW-zaken. Het middenveld blijft echter ijveren voor een verhoging tot 25.000 euro en voor de vermindering van administratieve lasten bij verenigingen (meer info: FOV, de Verenigde Verenigingen).

Houdt u zich bezig met BTW-zaken? Veel organisaties en verenigingen (ook in het cultureel-erfgoedveld) met een omzet hoger dan 15.000 euro en die niet vrijgesteld zijn van BTW, vallen voor bepaalde activiteiten onder de toepassing van de BTW. Maar wanneer ontplooit een organisatie nu precies 'commerciële activiteiten'? Wat zijn daarvan de (fiscale) gevolgen? En wanneer komt de BTW om het hoekje kijken?

Op 14 maart organiseert FARO i.s.m. Curia een workshop in de cyclus Erfgoed en zaken over commerciële activiteiten en BTW. U krijgt een grondig inzicht in de impact van commerciële activiteiten. Kom niet voor verrassingen te staan, en schrijf u snel in!

Jeroen Walterus