C4C en SA&S presenteren het Auteursrecht Manifest: now is the time to fix copyright!

C4C

Copyright for Creativity (C4C) en het Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving (SA&S) presenteren het Auteursrecht Manifest. Hoe de Europese Unie innovatie en creativiteit moet ondersteunen door het auteursrecht te hervormen. De standpunten van dit manifest lopen sterk gelijk met die van het memorandum van SA&S.

Het Manifest is, net zoals de website, een helder en vlot leesbaar document dat u snel inzicht geeft in wat er op het spel staat bij de hervorming van het auteursrecht. Meer dan ooit is het belangrijk voor de instellingen die staan voor de belangen van de gebruikers, zoals archieven, (erfgoed)bibliotheken en musea, om hun stem te laten horen. De Europese Unie werkt namelijk aan een herziening van de Richtlijn van 22 mei 2001 betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij, kortweg de InfoSoc Richtlijn.

Vorig jaar hield de Europese Commissie een brede publieke consultatie over het auteursrecht, waaraan zowel SA&S als ook de leden van de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht hebben meegewerkt, naast vele anderen. Doel is om de InfoSoc Richtlijn aan te passen aan de hedendaagse digitale informatiemaatschappij, want het huidige kader is erg rigide geworden. Voor SA&S en C4C is het noodzakelijk dat deze hervorming echt resulteert in een meer billijk en flexibel auteursrechtkader. Vandaag zien bibliotheken, archieven en erfgoedinstellingen zich immers beperkt in hun publieke opdracht om kennis en cultuur digitaal beschikbaar te stellen en te beschermen, aangezien de regels omtrent de auteursrechten of licentievoorwaarden hen verbieden om volop gebruik te maken van de huidige technologische mogelijkheden.

Copyright for Creativity is een alliantie van Europese organisaties uit de wereld van onderwijs, cultuur en consumentenbescherming, die de belangen van (digitale) consumenten en ook institutionele gebruikers met betrekking tot auteursrechten verdedigt op het niveau van de EU. Ze onderhouden daartoe veel directe contacten met sleutelspelers en verspreiden nuttige info. De vertaling van het C4C Manifest werd mogelijk gemaakt door SA&S, dat recent lid werd van C4C. We gaan deze alliantie aan om onze slagkracht op het niveau van de EU te vergroten, en omdat het bijzonder nuttig en noodzakelijk is om met zoveel mogelijk partijen samen te werken en met één stem te spreken.

Het Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving omvat organisaties die de handen in elkaar slaan om de positie te versterken van instellingen die opkomen voor de gebruiker en voor het publieke domein. Hiertoe willen ze gezamenlijk de nodige deskundigheid opbouwen over auteursrechten, en de gemeenschappelijke belangen verdedigen. De leden zijn: de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR), Bibnet, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Vlaams Instituut voor de Archivering, Lukas Art in Flanders, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie, en het Overleg Kunstenorganisaties.

Jeroen Walterus
auteursrecht
C4C
Europese Commissie
Opening / lancering