De canon met de kleine c (www.kleinec.nl)

De discussie over zin en onzin van het gebruik van een officiële canon van de geschiedenis is in Nederland volop aan de gang. Deze discussie is niet vrijblijvend, want in principe zal de 'canon van Nederland' vanaf volgend jaar verplichte leerstof worden in de Nederlandse scholen. Er worden kanttekeningen gemaakt bij dit opzet.

De officiële canon van Nederland presenteert een klare historische lijn met vijftig exemplarische mo(nu)menten: vijftig personen en gebeurtenissen die als voorbeeld kunnen worden genomen voor een groter tijdvak en een historische ontwikkeling.

Naast de officiële canon van Nederland presenteert een groep van onderzoekers nu ook een 'kleine canon'. De ‘kleine canon’ is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband van het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut en de leerstoel Nederlandse Etnologie van de Universiteit van Amsterdam. In de ‘canon met de kleine c’ worden uitingen en erfgoed uit de alledaagse cultuur voor het voetlicht gebracht. De cultuur van het dagelijkse leven is het specialisme van het vak volkskunde, of – zoals het tegenwoordig heet – de etnologie. Via dit initiatief wenst men op een eerder ludieke (?) manier kritische kanttekeningen te maken bij de officiële canon, dan wel een aanvulling er op te presenteren.

Opvallend is toch dat de websites van de beide 'canons' op elkaar lijken, in die mate dat een argeloze bezoeker misschien niet direct het onderscheid ziet tussen de website van de officiële canon en die van de kleine (alternatieve) canon. Het is niet duidelijk of dat ook de expliciete intentie is van de makers van deze website.

De kleine canon van Nederland: http://www.kleinec.nl

De canon van Nederland: http://www.entoen.nu

Jeroen Walterus
cultuur van alledag
Canon van Nederland
Opening / lancering