ENUMERATE brengt eindrapport over digitale erfgoedcollecties in Europa uit

ENUMERATE

Bijna 1.400 Europese erfgoedinstellingen deden mee aan Core Survey 2, het vervolg op een begin 2012 gehouden eerste survey. Het Survey Report on Digitisation in European Cultural Heritage Institutions 2014 is de voorlopige afsluiting van het driejarig onderzoeksproject, waarvan ook FARO een van de partners was.

De recente resultaten lijken op veel punten de trends en kengetallen van het eerdere onderzoek te bevestigen. Enkele opmerkelijke bevindingen die uit het rapport naar voren komen:

  • Het aantal instellingen met een ’vastgesteld digitaliseringsbeleid’ is met 36% iets hoger dan in 2012 (34%). Daar staat tegenover dat liefst 87% van de instellingen zegt een digitale collectie te hebben (83% in 2012).
  • Over alle collecties gemeten is circa 17% gedigitaliseerd, terwijl circa 52% nog gedigitaliseerd zou moeten worden (30% van alle collecties komt niet in aanmerking voor digitalisering).
  • Als we er voorzichtig van uitgaan dat 17% in de laatste 10 jaar is gedigitaliseerd, dan kost het - bij gelijkblijvende beschikbaarheid van middelen - nog zeker 30 jaar om tegemoet te komen aan de digitaliseringswensen van de instellingen.
  • Steeds meer instellingen houden bij hoe vaak hun digitale collecties worden geraadpleegd: nu al 51% (in 2012 was dat 42%). Websitestatistieken zijn daarbij het meest populair.
  • Ramingen van de kosten van digitale collecties laten zien dat de incidentele kosten - grof gezegd de kosten van het eenmalig opbouwen van digitale collecties - hoger worden ingeschat (53%) dan de structurele kosten - de kosten van het onderhouden en blijvend beschikbaar maken van de collecties (47%). 


Drie jaar ENUMERATE heeft een schat aan basisinformatie opgeleverd, maar ook een bruikbaar kader voor statistisch onderzoek naar digitale erfgoedcollecties. Het werk van ENUMERATE zal gecontinueerd worden onder de vlag van Europeana Professional. De verzamelde ruwe data zullen beschikbaar worden gemaakt via het ENUMERATE Data Platform.

Meer info: ENUMERATE Newsletter nr. 6

Bijlagen: rapport core survey 1, 2012 en rapport core survey 2, 2014.

Jeroen Walterus