Groenboek auteursrecht (EU): Vlaamse reactie bibliotheek- en erfgoedactoren

De Europese Commissie presenteerde de voorbije zomer het 'Groenboek Auteursrecht in de kenniseconomie'. Het Groenboek wil het debat bevorderen over de manier waarop kennis voor onderzoek, wetenschap en onderwijs (en ook cultuur) optimaal kan worden verspreid in de e-omgeving. Met dit groenboek gaat de EC de discussie aan over de rol van het auteursrecht en meer bepaald m.b.t. de geldende restricties en stelt ze de vraag of deze restricties moeten evolueren in het 'tijdperk van digitale verspreiding'. Men kon reageren op het groenboek tot uiterlijk 30 november 2008.

Veel Europese organisaties en instellingen hebben gereageerd op deze oproep, waaronder ook in Vlaanderen. De organisaties VVBAD, VOWB, VCOB, Luisterpuntbibliotheek, Heemkunde Vlaanderen en FARO dienden een gemeenschappelijk standpunt in. Het document kan hier worden gedownload.

De genoemde organisaties erkennen dat de verdere ontwikkeling van de kennissamenleving zich aandient als een uitdaging voor het auteursrecht, dat de verbetering van de kennis in die economie iedereen ten goede hoort te komen en dat ter stimulering van die kenniseconomie het een absolute voorwaarde is dat (eind)gebruikers materiaal moeten kunnen hergebruiken en delen. De analyse van die evoluties is dan ook verwerkt in de standpunten.

Ook in Nederland heeft een aantal cultuur- en erfgoedactoren (waaronder DEN, Stichting Erfgoed Nederland, Instituut voor Beeld en Geluid, KB en andere grote erfgoedinstellingen) gezamenlijk gereageerd op het Groenboek. Meer info hierover op de site van DEN.

Verdere info op de website van de EU - Information Society

Jeroen Walterus
Groenboek auteursrecht