Onderzoek over opencontentlicenties - Creative Commons

opencontentlicenties

In de loop van 2010-2011 werden in het kader van het onderzoeksproject Archipel enkele onderzoeken uitgevoerd over het gebruik en de inzetbaarheid van opencontentlicenties (OCL), meer bepaald vooral de Creative Commons-licentie. Ten eerste werd door MICT (UGent - Tom Evens) een online survey uitgevoerd rond het gebruik van OCL binnen het Vlaamse culturele en erfgoedveld. Dit onderzoek werd actief ondersteund door de kunsten- en erfgoedsteunpunten FARO, BAM en Vlaams Theater Instituut.

Deze studie stelde zich tot doel een beeld te krijgen van het auteursrechtelijk beleid binnen het Vlaamse culturele en erfgoedveld en meer in het bijzonder het identificeren van een sectoraal draagvlak voor een ‘eigen’ opencontentlicentie. Bovenal hebben we getracht inzicht te krijgen in het bewustzijn, de kennis en het gebruik van dergelijke licenties bij de culturele en erfgoedactoren in Vlaanderen. De resultaten van dit onderzoek konden we naast een vorige survey leggen dat medio 2008 werd uitgevoerd. Dit stelt ons in staat de evolutie in kennis en vooral gebruik weer te geven en enkele conclusies te trekken. Het rapport kan u hier downloaden en consulteren. In 2011 organiseerde FARO een vormingsmoment waar dit onderzoek werd voorgesteld. De presentatie van Tom Evens vindt u hier ook.

Ten tweede werd door ICRI (KULeuven - Robin Kerremans i.s.m. advocaat Herman Croux) een juridische studie uitgevoerd naar de mate waarin OCL inzetbaar zouden kunnen zijn in de workflow van culturele organisaties. Om dit te weten te komen koppelden wij terug naar de culturele sector zelf. Binnen drie deelsectoren van het culturele veld, te weten de podiumkunsten, de erfgoedsector en de beeldende en audiovisuele kunsten, werd aan de hand van een aantal concrete cases samen met de culturele instellingen nagegaan of OCL een tool is waarmee zij aan de slag kunnen bij het ontsluiten van hun archieven in een online context. Per deelsector werden via de steunpunten uiteenlopende culturele organisaties gecontacteerd en bevraagd. De selectie gebeurde op basis van de aard van het archiefmateriaal en de beleidsvisie binnen de verschillende organisaties. Zonder een sociologisch correct veldonderzoek te pretenderen, hoopten wij op deze manier wel de verscheidenheid binnen de sector mee te nemen in onze juridische analyse. Het uiteindelijke doel is om een betere inschatting te kunnen maken betreffende de inzetbaarheid van OCL en op welk vlak eventuele aanpassingen zich opdringen. U vindt de studie ook in bijlage.

FARO blijft deze thematiek actief opvolgen, o.a. via de activiteiten van de gebruikersgroep cultureel erfgoed en auteursrecht.

Jeroen Walterus
Creative Commons
opencontentlicenties