Overheid verleent informatie over alternatieve financiering

De zoektocht naar alternatieve financieringsbronnen in de culturele sector staat niet stil. Naast subsidies voor de kernwerking doen culturele organisaties vaak een beroep op klassieke alternatieve bronnen zoals sponsoring, giften, en mecenaat. Toch bestaat er ook een flankerend instrumentarium dat weinig gekend is in het culturele veld en dus ook weinig gebruikt wordt.

Tijdens een infosessie van het departement CJSM voor de cultureel-erfgoedsector werd het bestaande instrumentarium toegelicht.


FARO zal verder de zakelijke expertise van de sector versterken via onder meer het vormingstraject Erfgoed en zaken dat we dit jaar hebben gerealiseerd met vormingsmomenten over financieel beleid, marketing, goed bestuur, talentbeleid, rechtenbeheer, enz. De interesse voor het traject was groot, met meer dan 100 cursisten. Samen met de  adviesgroep van Erfgoed en zaken zullen we grondig evalueren en bekijken hoe we het traject in de toekomst verder vorm zullen geven. We gaan er dus mee door, en we zullen in onze aanpak bijzondere aandacht geven aan relevante vormen van alternatieve financiering en de mogelijkheden van samenwerking met private actoren.

In heel dit verhaal is immers het matchen van cultureel-erfgoedspelers met privéactoren vaak de achilleshiel: ze spreken elkaars taal niet altijd en de cultureel-erfgoedsector staat in contractonderhandelingen juridisch en zakelijk soms nog vrij zwak. De regelgeving en de impulsen – hoe goed bedoeld ook – houden niet altijd voldoende rekening met de specifieke werking en situatie van cultureel-erfgoedorganisaties. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor de matchmakers en de flankerende overheidsinitiatieven. We zullen trachten waar mogelijk de impulsen te versterken en alert blijven voor nieuwe ontwikkelingen. Na de zomer zullen we ons aanbod in het traject Erfgoed en zaken communiceren. We houden u op de hoogte!

Jeroen Walterus