Project BOM-vl afgesloten: de resultaten

Het project BOM-vl liep af op 30 juni en leverde interessante onderzoeksresultaten op over verschillende aspecten die komen kijken bij het opzetten van een strategie voor het beheren van een audiovisueel archief.

Aangezien alle onderzoeksresultaten van BOM-vl vrijgegeven worden kunnen de onderzoeksrapporten vrij gedownload worden op de website van BOM-vl (onder de hoofding 'deliverables').

 

BOM-VL staat voor ‘Bewaring & Ontsluiting van Multimedia in Vlaanderen'. Het is een project met als doel oplossingen aan te reiken om audiovisueel erfgoed op lange termijn oordeelkundig te bewaren, doorzoekbaar te maken en te ontsluiten.

Onder impuls van het kabinet Economie, Innovatie & Wetenschapsbeleid van minister Patricia Ceysens, werden projectgelden via het IWT/IBBT ter beschikking gesteld van een consortium, waarin zowel partners uit de culturele sector als de audiovisuele mediasector deelnamen.

Aan culturele zijde participeerden een brede waaier van betrokken organisaties: Boekentoren, BAM, VTi, Muziekcentrum Vlaanderen en FARO. Uit de mediasector participeerden de openbare, commerciële en regionale omroepen. Het IBBT en het VRT Medialab zorgen voor de wetenschappelijke omkadering.

FARO droeg direct en indirect actief bij tot de resultaten van WP1, WP 2, WP3, WP5 en WP6. FARO stond in voor WP2 taak 4 gecontextualiseerd aanbod. FARO was een van de hoofdorganisatoren van de conferentie 'Strategies for Multimedia Archives' (WP2) en leverde i.s.m. drie erfgoedinstellingen (Huis van Alijn, Felixarchief en Amsab) digitale content en metadata toe aan de demonstrator (WP6).

Het project BOM-vl was een bijzondere opportuniteit en de onderzoeksresultaten van het project zijn globaal genomen nuttig voor de verdere expertisevorming in de cultureel-erfgoedsector. Maar het belang van het project is vooral afhankelijk van de verder opvolging. In die zin zijn de ontwikkelingen over het in het Vlaams Regeerakkoord (p. 75) vermelde 'Vlaams instituut voor de archivering en ontsluiting van audiovisueel erfgoed in Vlaanderen' relevant. Maar het lijkt ons ook noodzakelijk dat er specifiek voor de cultuur- en erfgoedsector een vervolgproject komt over de archivering en valorisatie van audiovisueel erfgoed. Een van de duidelijkste resultaten van het BOM-vl project is immers de grote achterstand op het vlak van expertise, middelen en gemeenschappelijke strategie van de cultuur- en erfgoedsector in vergelijking met de mediasector. Deze achterstand moet snel ingehaald worden; er moet een 'common ground' gevonden worden en daartoe moeten alle actoren kunnen bijdragen.

Ondertussen verscheen een eerste publicatie gebaseerd op de onderzoeksresultaten van WP3: (Meta)datastandaarden voor digitale archieven. Deze publicatie is beschikbaar onder een CC-licentie in open access bij de UGent (handle: http://hdl.handle.net/1854/LU-480734)

Momenteel werken de partners aan een boek over de resultaten van het project BOM-vl, dat in het najaar zou verschijnen. Het is onze bedoeling dit boek en de onderzoeksresultaten te presenteren op een workshop voor de culturele en erfgoedsectoren tijdens het komende najaar.

Jeroen Walterus
audiovisueel erfgoed
BOM-vl