Naar een rampenstrategie voor Vlaams erfgoed: digitale infosessie

Evacueren van erfgoed in geval van een ramp © KIK-IRPA, Brussel

Herinnert u zich nog de overstromingen in de zomer van 2021 in (voornamelijk) Wallonië? Allicht wel. Los van de hoge menselijke en materiële tol, leerden de overstromingen ons dat we, wat erfgoed betreft, als regio en als land niet klaar zijn om adequaat te reageren op grootschalige calamiteiten en rampen, die het instellingsniveau overstijgen.

Naar een rampenstrategie voor Vlaams erfgoed

In juli van dit jaar startte daarom het project ‘Beleidsvoorbereidend onderzoek met het oog op het uitwerken van een rampenstrategie voor erfgoed in Vlaanderen en het tweetalig gebied Brussel-hoofdstad’.

Op donderdag 26 oktober (11.00 - 12.30 uur) en donderdag 16 november (10.00 - 11.30 uur) organiseert het projectteam een digitale infosessie waarbij het het project voorstelt en in gesprek gaat met de organisaties die dit thema ter harte nemen. Het doel is op zoek te gaan naar bedenkingen, verwachtingen en vragen bij een rampenstrategie voor erfgoed in Vlaanderen en Brussel.

Neemt u graag deel aan een van beide infosessies, schrijf u dan via deze link in vóór vrijdag 20 oktober.

Achtergrond van het project

Dit project wordt gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap, meer bepaald het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) en wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) met als partners FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, het Agentschap Onroerend Erfgoed van het Vlaamse Gewest (OE) en het Belgische Blauwe Schildcomité (BSB).

Het projectteam bestaat uit Anne-Cathérine Olbrechts (KIK), Vanessa Boschloos (Blue Shield Belgium) en Joke Beyl (FARO).

Interventiediensten aan het werk in een erfgoedinstelling © KIK-IRPA, Brussel

Het beleidsvoorbereidend onderzoek heeft als doel krijtlijnen vast te leggen voor een rampenstrategie voor erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Hiervoor brengt het project de noden in kaart op het vlak van rampenstrategie voor erfgoed, en komt het tot aanbevelingen. Het gaat daarbij om noden in geval van grootschalige rampen en risicobeheersing die daarmee gepaard gaan, die de individuele draagkracht van organisaties overstijgen.

Een dergelijke strategie biedt handvatten om adequaat te reageren en paraat te zijn, om erfgoedwerkers en erfgoedgemeenschappen bij te staan en het erfgoed te beschermen. Dit project bepaalt de modaliteiten voor het beleidsvoorbereidend onderzoek in samenwerking tussen het DCJM, het Agentschap Onroerend Erfgoed, het KIK, FARO en BSB. De resultaten bieden een basis en aanzet om gemotiveerde beleidskeuzes te kunnen maken. Dit project behelst zowel cultureel als onroerend erfgoed, en sluit aan bij inspanningen die ook op internationaal niveau geleverd worden.

Dit beleidsvoorbereidend onderzoek wil een antwoord geven op volgende kernvragen:

  • Wat zijn de uitdagingen/knelpunten om ervoor te zorgen dat er op een gecoördineerde, daadkrachtige en efficiënte manier actie kan ondernomen worden bij een grootschalige ramp die het eigen instellingsniveau overstijgt?
  • Welke stappen moeten doorlopen worden door welke instantie wanneer een grootschalige ramp zich voordoet?
  • Welke preventie- en paraatheidsmaatregelen zijn nodig (op een overkoepelend niveau)?

Interesse?

Schrijf u dan via deze link in vóór vrijdag 20 oktober. De digitale infosessies over een rampenstrategie voor erfgoed in Vlaanderen en Brussel vinden plaats op donderdag 26 oktober (11.00 - 12.30 uur) en donderdag 16 november (10.00 - 11.30 uur). Inschrijven doet u voor een van beide infosessies.

Foto's: © KIK-IRPA, Brussel

Joke Beyl