Erfgoed Challenge: stem op uw favoriete erfgoedparel

De zes genomineerden van de Erfgoed Challenge 2021

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) lanceert de Erfgoed Challenge, een initiatief om kunstschatten en monumenten onder de aandacht te brengen en via brede participatie een betere zorg te bieden.

De kerk in uw geboortedorp, een schilderij dat u niet meer loslaat, die vuurtoren waar u zo graag naartoe wandelt, dat café met zijn prachtige interieur ... erfgoed is overal om ons heen, in het straatbeeld, in musea, op onverwachte plaatsen. Om dat erfgoed vandaag te laten schitteren en door te geven aan de volgende generaties, nodigt het KIK u uit om tot 21 november te stemmen op uw favoriete erfgoed.

In de aanloop naar 2030, de 200e verjaardag van België, wil het KIK zo elk jaar een erfgoedschat restaureren én in het hart van de mensen brengen. 

Zes unieke erfgoedschatten

Voor deze eerste editie van de Erfgoed Challenge selecteerde het KIK zes erfgoedparels uit heel verschillende periodes en plaatsen in België. Elke parel heeft zijn eigen unieke verhaal, opbouw, stijl en noden. Samen belichamen ze de rijkdom en variatie van ons erfgoed. Stuk voor stuk verdienen ze de beste zorgen.

De genomineerden van de Erfgoed Challenge 2021 zijn:

  • De Merovingische sarcofaag van Chrodoara in Amay (ca. 730): de enige sarcofaag ter wereld met een menselijke afbeelding en een opschrift.
  • Het interieur van de grafkapel van Peter Paul Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk (17e eeuw): een adembenemend barok ensemble met schilder- en beeldhouwkunst.
  • Art-nouveauwoningen in Brussel (eind 19e - begin 20e eeuw): unieke totaalkunstwerken die het nog jonge België rond de vorige eeuwwisseling internationaal op de kaart zetten.
  • De theaterkostuums van James Ensor in het Mu.ZEE in Oostende (ca. 1911-1932): kleurrijke kostuums, door Ensor ontworpen voor zijn ballet Gamme d’Amour.
  • De gipsotheek van Constantin Meunier (Elsene, tweede helft 19e - begin 20e eeuw): een verzameling fragiele gipsen beelden die het creatieproces van de meester tonen.
  • De schatten van de kathedraal van Doornik (7e - 20e eeuw): een uitzonderlijk rijke collectie West-Europese kunstwerken en sierobjecten.

Publieksstemming

Wat is úw favoriete erfgoedschat? Stemmen kan tot 21 november via de website van het KIK. De drie genomineerden met de meeste stemmen, met het favoriete project in elk van de drie regio’s, stromen door naar de eindronde. Daarin kiest een commissie van erfgoedliefhebbers de winnaar, waarbij ze rekening houden met de urgentie van een behandeling, de betekenis van het project voor de gemeenschap, de lokale betrokkenheid en de populariteit van de erfgoedschat in de stemcampagne.

Het resultaat wordt bekendgemaakt op donderdag 2 december. De gekozen erfgoedparel krijgt van de experts van het KIK de beste zorgen: een duurzame restauratiebehandeling, een geoptimaliseerde bewaaromgeving, een gedroomde publieksopstelling …

Wie stemde voor het winnende project, maakt bovendien kans op ‘Het Eeuwig Geldend Toegangsticket’. Dat geeft 100 jaar lang gratis toegang tot het winnende erfgoedobject en kan door de winnaar overgedragen worden van generatie op generatie. Of hoe het symbolische eeuwige karakter van erfgoed vorm krijgt in een unieke prijs ...

Meer info

Meer info over de Erfgoed Challenge vindt u op de website van het KIK.

Julie Lambrechts