Erfgoed op de Dag van de Wetenschap

Foto: Clint Patterson via Unsplash

De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Het evenement, dat inmiddels aan zijn 11e editie toe is, vindt dit jaar plaats op zondag 28 november. 

Een dag lang krijgt u de kans om achter de schermen van de wetenschap mee op zoek te gaan naar fascinerend onderzoek of straffe uitvindingen. Met tal van demo’s, tentoonstellingen en experimenten tonen de wetenschappers waarmee ze bezig zijn. Wie liever zelf de handen uit de mouwen steekt, kan aan de slag in een reeks workshops en proefjes. Naast al die fysieke activiteiten kunt u ook op ontdekking in een digitale experimenteerzone. Die blijft trouwens ook na de Dag van de Wetenschap actief, zodat u in alle vrijheid en op eigen tempo kunt kennismaken met een reeks verrassend interessante video’s, workshops, lezingen en games.

Ook voor erfgoedliefhebbers staat er overigens heel wat op het programma. Zo kunt u bijvoorbeeld naar een lezing over dialectologisch veldwerk, of deelnemen aan een uiteenzetting over de unieke klankrijkdom van historische toetsinstrumenten. Of bent u meer geïnteresseerd in het chemisch onderzoek en de beeldanalyse bij de restauratie van een kostbaar glasraam uit de Notre-Dame van Parijs, het kweken van bacteriële cellulose voor het maken van duurzame (verpakkings)materialen of het gebruik van dataloggers in een museumomgeving? In het rijke programma vindt u vast wel iets van uw gading.

Meer informatie over het programma vindt u via het activiteitenoverzicht. Let op: voor sommige activiteiten moet u vooraf inschrijven!

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse Overheid en wordt georganiseerd door Technopolis in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties. 

Foto: Clint Patterson via Unsplash

Julie Lambrechts