Nieuw in de Erfgoedwijzer: keramiek in collecties

Majolica papkom met Maria en Christuskind, Objectnr. 67547, Museum Rotterdam via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Ook u heeft vast een aantal keramieken objecten in uw collectie. Maar hoe herkent u keramiek, en welke keramieksoorten zijn er nu precies aanwezig in uw depot? Met welke schadebeelden heeft u te maken, en wat kunt u eraan doen?

Vanaf nu vindt u het antwoord op deze en andere vragen in het dossier Keramiek op FARO's Erfgoedwijzer.

Tekening met onderdelen van een kruik © FARO
Tekening met onderdelen van een theepot © FARO

Het dossier:

  • geeft een inkijk in de verschillende materialen en technieken, gebruikt bij de vervaardiging van keramiek.
  • zoomt in op het maakproces van keramiek en geeft kort toelichting bij de diverse decoratietechnieken. Wist u bv. dat schade niet altijd een gevolg is van slechte bewaring maar ook kan ontstaan tijdens het maakproces? En wat is nu weer precies het verschil tussen een onder- en een opglazuur?
  • helpt u bij het herkennen van keramiek door de verschillende soorten keramiek en hun eigenschappen te beschrijven. U leert bv. het onderscheid maken tussen laaggebakken en hooggebakken keramiek, twee keramieksoorten met andere gevoeligheden en bewaareisen. 
  • geeft meer uitleg over hoe u keramiek het beste kunt bewaren in depot, en waarop u moet letten als u keramieken objecten hanteert, verplaatst of reinigt. 
  • geeft u een houvast bij schade, als een handzame eerstehulpgids. Wat kunt u zelf doen, en welke zorgen laat u beter over aan een gespecialiseerde keramiekconservator of -restaurator?

Schadeatlas keramiek

Om u te helpen de diverse schadebeelden van keramieken objecten te herkennen, stelde FARO een Schadeatlas keramiek samen. Op verschillende fiches, die u afzonderlijk kunt raadplegen en/of afdrukken, vindt u afbeeldingen en beschrijvingen van schadebeelden. Per schadebeeld geeft de atlas ook aan wat de mogelijke oorzaken zijn van de schade en wat u kunt ondernemen om verdere aftakeling te vermijden. 

De schadeatlas is ingedeeld volgens de zichtbare kenmerken van de schade. U gaat dus puur af op wat u 'ziet', zonder al op voorhand conclusies te moeten trekken. Bij twijfel raadpleegt u uiteraard best altijd een gespecialiseerde restaurator.

De schadeatlas is onderdeel van het Erfgoedwijzer-dossier over Keramiek. U kunt de fiches hier raadplegen.

logo Erfgoedwijzer

De Erfgoedwijzer is er voor iedereen die als professional of vrijwilliger aan de slag is in de cultureel-erfgoedsector. Een paar muisklikken, en u bent vertrokken. De Erfgoedwijzer biedt u een schat aan informatie en inspiratie waarmee u zo aan de slag kan. Altijd, 24/24 en 7/7 en overal toegankelijk.

Majolica papkom met Maria en Christuskind, Objectnr. 67547, Museum Rotterdam via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0>

Julie Lambrechts