Vuurwapens in de collectie van een klein museum: een praktijkvoorbeeld

© Museum44

Wil u meer weten over het beheer van vuurwapens in uw collectie? Welke stappen moet u bv. ondernemen als u een 'Getuigschrift van erkenning van museum of verzameling van wapens en/of munitie' wil aanvragen? Museum44 in Meensel-Kiezegem deed de nodige ervaring op en deelt zijn bevindingen in een nieuwe projectfiche op FARO's Erfgoedwijzer. 

Museum44

Op 30 juli 1944 slaat het noodlot toe in Meensel-Kiezegem, een relatief vredig dorp in het Hageland. Gaston Merckx, een van de leiders van de zwarte brigade, wordt door drie onbekenden neergeschoten terwijl hij met vrienden onderweg is naar de kermis van Attenrode. Het schot zet een vreselijke keten van gebeurtenissen in gang en op 1 en 11 augustus 1944 worden razzia’s uitgevoerd door de Duitse bezetter, daarvoor bijgestaan door lokale gemaskerde collaborateurs. Meer dan 90 inwoners worden opgepakt, 70 van hen worden later gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme. Slechts acht dorpelingen keren na de oorlog levend terug.

Op 11 augustus 2019, precies 75 jaar na de feiten, opent in de pastorie van Meensel het Museum44 zijn deuren. In dat museum ontdekt u het verhaal van collaboratie en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, met een focus op het drama van Meensel-Kiezegem. Tot de collectie van het museum behoren ook een aantal nog werkende vergunningsplichtige vuurwapens, gebruikt door het gewapend verzet en door de Duitse bezetter tijdens WOII.

Projectfiche op Erfgoedwijzer

Onder leiding van museummedewerker Ronny Olemans wordt een project gestart om de vuurwapens te legaliseren overeenkomstig de Wapenwet van 8 juni 2006. Bijkomend wordt een oplossing gezocht voor het onderhoud van de vuurwapens, de veiligheid en beveiliging, het beheer in depot en de manier waarop de wapens tentoongesteld kunnen worden. 

Op FARO's Erfgoedwijzer kunt u nu een praktijkfiche terugvinden met interessante informatie over dit project. U leest er onder meer welke stappen het museum gezet heeft om de collectie in goede orde te kunnen beheren, vindt er links naar nuttige websites en een aantal aanbevelingen. 

Julie Lambrechts
Vrije tags
Vuurwapens
Trefwoorden
Collectiemanagement
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector