15 september indiendatum participatieprojecten kansengroepen

Binnen het Participatiedecreet kunnen tegen 15 september weer projectaanvragen worden ingediend die groepen via een vernieuwend concept toeleiden naar, onder andere, culturele activiteiten. Ook initiatieven die uitgaan van die kansengroepen komen hiervoor in aanmerking.

Projecten voor of door volgende kansengroepen komen in aanmerking:

  • personen met een handicap;
  • gedetineerden;
  • personen in armoede;
  • personen met een diverse etnisch-culturele achtergrond (volgens de regelgeving: mensen met een sociaal-culturele herkomst uit een niet-Benelux-land);
  • gezinnen met kinderen (het gaat hier om projecten die gezinsgebonden participatie stimuleren voor gezinnen met in hoofdzaak kinderen jonger dan 18 jaar).

Subsidieaanvragen kunnen enkel worden ingediend door vzw’s (verenigingen zonder winstoogmerk).

Aanvragen van verenigingen die al een werkingssubsidie ontvangen van de Vlaamse overheid komen in principe niet in aanmerking. Zij kunnen de projecten die ze wensen uit te voeren voor deze kansengroepen integreren in hun werking. Op deze algemene regel zijn twee uitzonderingen:

  • projecten met als doelgroep gedetineerden
  • 'uitzonderlijke' projecten. Het uitzonderlijke karakter moet door de aanvrager worden gemotiveerd door de buitengewone participatieve eigenschappen en de sectoroverschrijdende impact van het dossier aan te geven. De bewijslast heeft zowel betrekking op de indiener(s), de methode(n) en de doelgroep(en).

Tegen 15 september kunnen projecten worden ingediend voor 1 jaar (en starten in het volgende kalenderjaar) of die langer lopen (met een maximum van 3 jaar).

Meer informatie op de website van het Participatiedecreet.


 

Katrijn Dhamers
diversiteit
participatie