50 jaar migratie ook bij u!

We zijn bijna vier maanden ver in 2014 en dat betekent dat verschillende activiteiten in verband met 50 jaar migratie toegankelijk zijn voor het brede publiek. Zo reizen tentoonstellingen over 50 jaar Marokkaanse migratie (van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen) en over 50 jaar Turkse migratie (van de Unie van Turkse Verenigingen en Kardelen) Vlaanderen en Brussel rond. Nieuwe tentoonstellingen zoals ‘In Antwerpen’ in het MAS openden recent de deuren. En tijdens diverse activiteiten hebt u de kans ook uw stem te laten horen.

Dakira (Herinnering)

De tentoonstelling over 50 jaar Marokkaanse migratie, Dakira, brengt het brede verhaal van 50 jaar Marokkaanse aanwezigheid in België. Er wordt stilgestaan bij persoonlijke migratieverhalen, de familiale achtergrond, herinneringen, de arbeidsomstandigheden, huisvesting, racisme en heimwee. Maar er is ook aandacht voor de confrontatie en dialoog met de Vlaamse samenleving, de verschillende stedelijke en industriële vestigingscontexten en de immateriële erfgoedrelicten zoals feesten, rituelen en tradities. Kortom de wijze waarop de Marokkaanse migrant vanuit deze achtergronden betekenis gaf aan zijn/haar evoluerende maatschappelijke en culturele identiteit. Bijzondere aandacht gaat eveneens naar het ontstaan van de Marokkaanse zelforganisaties.

De tentoonstelling is te bezichtigen in Antwerpen, Brussel, Gent en Genk. Daarnaast wordt voor de randactiviteiten een breed palet aan evenementen (debatten, studiedagen, cultuur, allerlei workshops ...) aangeboden. Hou de activiteitenkalender op www.dakira.be zeker in de gaten!​

Miras50 (Erfenis)

Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de Turkse aanwezigheid in Vlaanderen en Brussel brengt een bezoek aan Miras50. Dat kan in  Antwerpen, Brussel, Genk, Gent en Sint-Niklaas. Laat u verleiden op www.miras50.be.

Antwerpen en Gent

Vanaf 28 maart maakt u  tijdens de tentoonstelling ‘In Antwerpen’ in het MAS bovendien ook kennis met de Turkse en Marokkaanse aanwezigheid in de stad. Hoe voelt het om uw vaderland te verlaten en in Antwerpen een heel nieuw leven op te bouwen, om er te werken, te wonen en kinderen groot te brengen? U ontdekt het op de vijfde verdieping van het MAS.

Wie het volledige programma in Antwerpen wil bekijken, raadpleegt www.dna.be/50jaarmigratie. Wie wil aansluiten bij het aanbod in Gent, surft naar www.50jaarwaardelandgenoten.be.

Erfgoeddag en migratie

Een van de hoogtepunten van de herdenking van (50 jaar) migratie wordt bovendien Erfgoeddag. Bijna 200 activiteiten presenteren hun creatieve invulling i.v.m. migratie onder het thema Grenzeloos. Het programma van Erfgoeddag raadpleegt u op www.erfgoeddag.be. U kan ook een papieren brochure aanvragen via info@erfgoeddag.be.

Cultuurforum (23 april) en 50 jaar migratie

Schrijf u in voor de sessie over 50 jaar migratie op het Cultuurforum van 23 apil in Leuven. Tijdens deze sessie vertellen projecten hoe zij rond dit jubileumjaar werken. Er wordt gepeild naar hun motivatie en de waarde die het thema migratie voor de culturele praktijk kan betekenen. Met de deelnemers wordt via de methodiek ‘de zes denkhoeden van De Bono’ aan de slag gegaan om de pro’s en contra’s van een ‘Huis van de Migratie’ af te wegen.

Katrijn Dhamers