Begin 2013 met een goed voornemen: onderteken de Engagementsverklaring Etnisch-culturele diversiteit

Meer dan twintig organisaties uit de culturele sector, waaronder enkele erfgoedorganisaties, ondertekenden reeds de Engagementsverklaring Etnisch-culturele diversiteit.

Met de ondertekening engageren die organisaties zich ertoe om inspanningen aan te gaan op het vlak van etnisch-culturele diversiteit.

De verklaring heeft tot doel om: 

  • het onderwerp ‘etnisch-culturele diversiteit’ binnen de cultuursector breed te agenderen;
  • wat cultuurinstellingen bereiken op het vlak van etnisch-culturele diversiteit zichtbaar te maken;
  • etnisch-culturele diversiteit in de sector te verankeren;
  • zelfsturing te bevorderen door de sector op het gebied van etnisch-culturele diversiteit.


Zowel kleine als grote organisaties, met professionelen en met vrijwilligers, ondertekenden reeds de verklaring. Tegelijk lieten ze hun engagement ook blijken uit een bijhorende tekst met hun plannen.

De lijst van organisaties die reeds ondertekenden en hun plannen kan u raadplegen op de website van het Kennisknooppunt Interculturaliseren.

Wie de verklaring wenst te ondertekenen, doet dit door deze wens (zo mogelijk goedgekeurd door de raad van bestuur) te communiceren aan het Kennisknooppunt Interculturaliseren (interculturaliseren@vlaanderen.be) en laat de ondertekening begeleiden door een overzicht van de plannen (al dan niet via het beschikbare sjabloon). Organisaties die de engagementsverklaring ondertekend hebben, zullen ook een banner toegestuurd krijgen waarop staat dat zij de verklaring hebben ondertekend. Deze banner kan u gebruiken om toe te voegen aan een e-mail handtekening of op de eigen website te plaatsen. Zo wordt het engagement zichtbaar voor de partners en het publiek.

Erfgoedorganisaties die van dit goede voornemen een realiteit willen maken, kunnen steeds terecht bij FARO, Katrijn D'hamers (katrijn.dhamers@faronet.be) voor begeleiding.

Katrijn Dhamers