Bent u al partner bij een afsprakennota vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede?

Tegen 1 oktober 2015 kunnen gemeenten of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een aanvraag indienen binnen het Participatiedecreet voor een afsprakennota vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede, voor de periode 2016-2019. Cultureel-erfgoedorganisaties die ook rond toegankelijkheid voor mensen in armoede willen werken sluiten zich best aan bij het initiatief van hun gemeente.

Voorwaarde om een geldige aanvraag vanuit een gemeente te doen is samenwerken binnen een lokaal netwerk van de gemeentelijke diensten voor vrije tijd (jeugddienst, sportdienst, cultuurdienst …), het OCMW en verenigingen van personen in armoede in de gemeente. Wanneer er in de gemeente geen vereniging van personen in armoede actief is, kunnen andere relevante lokale organisaties betrokken worden.  De lokale netwerken hebben als opdracht om de participatiedrempels voor personen in armoede binnen de cultuur-, jeugd- en sportsector weg te werken.

Wanneer een aanvraag wordt goedgekeurd, moeten de subsidies worden gebruikt voor de uitvoering van de nota. In de nota moet daarom worden geïnformeerd over de financiering van de deelname van personen in armoede aan vrijetijdsinitiatieven en over de ondersteuning en financiering van initiatieven van of voor personen in armoede.

Vanaf 2015 ontvangen reeds 85 Vlaamse gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie een subsidie voor een afsprakennota vrijetijdsparticipatie. Heeft uw gemeente al een goedgekeurde afsprakennota, neem dan contact op met de bevoegde diensten.

Steden en gemeenten die op termijn de UiTPAS, een vrijetijdskaart met mogelijkheid te participeren aan kansentarief, willen uitrollen, moeten overigens een geïntegreerd participatiebeleid en vrijetijdsbeleid  met vertegenwoordiging van de cultuur-, jeugd-, sport- en welzijnssector voeren.

Voor meer informatie en ondersteuning kunt u contact opnemen met Demos vzw.

Illustratie: ebru schilderen in de moskee © FARO
 

Katrijn Dhamers
subsidies
armoede
participatie