Leestip | Migration History in World History. Multidisciplinary Approaches

Op vrijdag 15 oktober 2010 wordt in Leiden het boek ‘Migration History in World History. Multidisciplinary Approaches’ voorgesteld. Auteurs zijn Jan Lucassen, Leo Lucassen en Patrick Manning.

De studie van migratie wordt meestal beperkt tot de voorbije eeuwen en tot Europa en Noord-Amerika. In het laatste decennium werd dit eerder smalle perspectief verrijkt met structurele vergelijkingen in tijd en ruimte die de rol van de menselijke mobiliteit bij belangrijke sociale, culturele, politieke en economische veranderingen in de laatste millennia beklemtonen. Terzelfder tijd werd duidelijk dat de rol van migratie en de aard van zeer verschillende soorten migratie sterk door tijd en ruimte kunnen verschillen. Toch is samenwerking tussen wetenschappers die rond verschillende historische periodes en gebieden werken, en hierbij vaak zeer specifieke methodologieën en bronnen gebruiken, een must. Vooral wetenschappers die zich concentreren op de laatste 80.000 jaar, werken zodanig gespecialiseerd dat hun onderzoeksresultaten de andere migratiehistorici niet bereiken.

In deze publicatie komen bijdragen aan bod over historische taalkunde, bevolkingsgenetica, biologische antropologie, archeologie en familiegeschiedenis. In hun inleiding geven de redacteurs toelichting bij de theoretische implicaties van deze multidisciplinaire benadering voor de migratiegeschiedenis en ruimer voor de wereldgeschiedenis in het algemeen.

Tijdens de boekpresentatie zullen wetenschappers uit verschillende disciplines met elkaar discussiëren over de inhoud van het boek en mogelijkheden bespreken voor meer samenwerking.

Voor meer informatie over het boek en de boekpresentatie kan u terecht op de website van de Universiteit Leiden.

Katrijn Dhamers
Lezing of presentatie