Brussels erfgoedproject over migratie en de stad pakt uit met documentaire en boek

La Rose Blanche trailer © La Rose Blanche

Doet de naam La Rose Blanche ook bij u een belletje rinkelen? Daar bestaat alleszins veel kans toe, want La Rose Blanche is de naam van het 'laatste' Griekse café in Molenbeek. Daarnaast is het ook de klinkende titel van het gelijknamige participatieve erfgoedproject. Sinds kort vindt u het project ook terug in boek- en filmvorm.

Het erfgoedproject La Rose Blanche was de afgelopen jaren op verschillende terreinen actief. Na een ontmoeting met de Griekse uitbaters van het gelijknamige café in Molenbeek besloten initiatiefnemers Poli Roumeliotis en Kris Kaerts tot de uitrol van een heus erfgoedproject. Na een tentoonstelling, diverse amicales, karagkiozis (figurentheater) en een flashmob, is er nu  ook een documentaire en een boek.

In faro | tijdschrift over cultureel erfgoed vertelden Poli Roumeliotis en Kris Kaerts eerder al over hun aanpak. In het artikel verwoordde Kris het zo: “La Rose Blanche is een van de oudste volkscafés van Brussel, in Molenbeek. Het wordt uitgebaat door de broers Karassavidis die Griekse roots hebben, maar wier achtergrond zich situeert rond de Zwarte Zee in Turkije. Dit project brengt het verhaal van deze familiegeschiedenis, en vertelt over het wedervaren van de klanten. Het werpt ook een ander licht op Molenbeek; de gemeente die men vooral kent uit de media.”

Voor Poli was de samenwerking met lokale bewoners cruciaal: "Samenwerking en toegankelijkheid zijn de sleutelbegrippen. Vanaf het begin lag voor ons de focus op het proces en niet op het eindresultaat. Neem bijvoorbeeld de fototentoonstelling Grieken van Molenbeek die liep in de Sint-Jan-de-Doperkerk in Molenbeek. (Oud-)Molenbekenaars van Griekse origine openden hun familiealbums, als getuigenis van hun Molenbeekse jaren. Voor de duur van de expo gingen de deuren dagelijks open. Daardoor wekten we de interesse en nieuwsgierigheid bij buurtbewoners en passanten. We wilden ook dat resultaten mee gedragen werden door de bezoekers van La Rose Blanche en hun families. Vandaar onze nauwe samenwerking met leden van de Griekse gemeenschap van Molenbeek.”

Nu is er dus ook een documentaire die dit traject in beeld brengt en een boek dat dieper graaft naar de geschiedenis achter dit kruispunt van erfgoed, migratie en Brussel. Wilt u zelf een screening organiseren of het boek bestellen? Neem dan contact op met La Rose Blanche.

La Rose Blanche trailer © La Rose Blanche

Katrijn Dhamers