Conferentie leren in musea | presentaties beschikbaar

LEM. The Learning Museum

Midden oktober 2011 verzamelden erfgoedorganisaties uit diverse landen zich in Tampere, Finland, voor een conferentie over 'leren in musea', georganiseerd door LEM.

LEM ('The Learning Museum') is een Europees project dat voor musea een netwerk en webruimte wil opzetten om ervaringen uit te wisselen en nieuwe kennis te vergaren. Tijdens de conferentie kwamen diverse keynotes aan bod over diverse vormen van leren in een museumcontext (fysiek, digitaal en mobiel), het sluiten van partnerschappen tussen de culturele en de welzijnssector om cultuur en erfgoed in het bijzonder te verankeren, en het museum als een open leeromgeving.

In verschillende workshops werden cases gepresenteerd over projecten met een focus op werklozen, senioren of nieuwkomers. Maar ook resultaten van bezoekersstudies werden toegelicht, het gebruik van technologie voor het stimuleren van leren in een museumcontext en acties om de interculturele dialoog te bevorderen.

De presentaties werden verzameld en ter beschikking gesteld op de website van het Lem-Project.

Daar kan u meteen ook de verslagen raadplegen van de werkgroepen binnen dit project:

  • nieuwe trens in musea van de 21ste eeuw
  • musea en een ouder wordende bevolking
  • bezoekersstudies, leerstijlen en management inzake bezoekers
  • musea als leerplaatsen
  • interculturele dialoog

Interessant is ook om in te schrijven op de nieuwsbrief zodat u alle belangrijke ontwikkelingen onmiddellijk kan volgen. En wie graag actiever betrokken wordt in dit netwerk, vindt op de website de nodige informatie om een partner te kunnen worden.

Katrijn Dhamers
Conferentie