Diverse bijeenkomsten over historische musea en de omgang met een moeilijk verleden

EuNaMus (European National Museums: Identity Politics, the Uses of the Past and the European Citizen) organiseert in januari 2012 in Brussel diverse initiatieven die focussen op de vraag hoe musea omgaan met 'moeilijk' verleden.

Op 25 januari organiseert EuNaMus de conferentie Making communities and Negotiating conflicts. Cultuur en culturele organisaties kunnen gezien worden als pleitbezorgers voor integratie en sociale cohesie, zowel in de oude natiestaten als in meer recente politieke eenheden van de Europese Unie. Er is nu een verhoogde interesse om nieuwe musea te creëren, vooral historische musea. Tegelijk voelen bestaande musea de druk om nieuwe benaderingen te vinden in de omgang met hedendaagse culturele diversiteit, klachten tot teruggave en economische beperkingen. Onderzoekers, museumprofessionals en beleidsmakers zullen de resultaten becommentariëren van onderzoek uitgevoerd door EuNaMus. Het doel is om uitdagingen en knelpunten te bespreken die nieuwe musea tegenkomen wanneer collecties, gemeenschappen en burgerschap in beeld komen. Vragen zoals de keuze van verhalen, objecten en doelgroepen komen aan bod. Praktische informatie over deze conferentie vindt u in de FARO-kalender.

Op 26 en 27 januari vindt eveneens in Brussel een colloquium plaats waarin zal getracht worden om een transnationaal en comparatief perspectief te bieden in verband met conflicten waarmee musea worden geconfronteerd als beheerders van gecontesteerde objecten en als plaatsen bij het tonen van een omstreden verleden. Praktische informatie over deze conferentie vindt u in bijlage.

Katrijn Dhamers
Conferentie