Een boeiende zoektocht naar Turks familiaal erfgoed

Cover boek 'Turks familiaal erfgoed'

Als resultaat van het project 'Familie, migratie en erfgoedpraktijk: Familiegeschiedenissen van Turkse Brusselaars' schreef projectmedewerkster Kathleen De Blauwe een brochure waarin tips werden opgenomen om op zoek te gaan naar Turks familiaal erfgoed.

Met het project onderzochten VVF-Brussel en een aantal Turkse nazaten en verenigingen in de Belgische hoofdstad nieuwe vormen van onderzoek naar het familiale erfgoed van Turkse Brusselaars. Met het oog op de toekomst ging men samen aan de hand van interviews op zoek naar de wijze waarop de Turkse Brusselaars hun familiegeschiedenis beleven en ervaren. Hoe gaan ze ermee om en wat vinden zij waardevol om te onthouden uit hun verleden en door te geven aan volgende generaties?

Dit boekje is een stap in de richting van diversiteitswerking binnen familiekunde en het herdefiniëren van het begrip 'familiegeschiedenis' in onze hedendaagse samengestelde maatschappij. Het gaat niet om de grote geschiedenis waarin het 'fenomeen' migratie wordt geanalyseerd, maar om dagelijkse levensverhalen van voorouders. Aan de hand van enkele korte en persoonlijke fragmenten uit de familiegeschiedenissen van Taylan en Tayfun Barman, Yurdagul Söyüt, haar broer Aziz en haar echtgenoot Ercan Cakmak, Meral Sağ en haar echtgenoot Ramazan Sağsöz, Dudu Devici en haar kleindochter Mehriban Edeer, Celal Karahisarli en zijn kleinzoon Mevlut Karahisarli, worden enkele vaak voorkomende thema’s gepresenteerd, die u kunnen helpen bij het reconstrueren van uw familiegeschiedenis. De verschillende vormen van familiaal erfgoed in dit boekje zijn niet sluitend. Ze kunnen ook nog worden uitgebreid en op de laatste invulpagina’s kan u zelf nog opmerkingen en andere of gelijkaardige voorbeelden toevoegen.

De brochure kan online als pdf geraadpleegd worden.

Katrijn Dhamers
diversiteit
interculturaliteit
migratie
familie