Erfgoed van het dagelijks leven verzamelen: doe mee aan het lerend netwerk

Cassette. Foto: Stuart Childs via Flickr, CC BY 2.0 DEED

Op 19 februari start een nieuw lerend netwerk, over het verzamelen van erfgoed van het dagelijkse leven. Rekent u dit thema ook tot uw collectie? Dan bent u van harte welkom om dit verder met ons te exploreren.

Uitdagingen en kansen

Voor musea, archieven en documentatiecentra die de cultuur en het erfgoed van het dagelijks leven tot hun werkdomein rekenen, zijn de mogelijkheden om te verzamelen onbeperkt. Het dagelijks leven is zo veelomvattend en het erfgoed lijkt eindeloos. De beschikbare depotruimte is nochtans wel beperkt, net zoals de inzet van middelen en personeel om deze collecties te beheren.

Selectie is dus noodzakelijk. Maar hoe doet u dat? Wie selecteert en bepaalt wat de moeite waard is om te bewaren voor toekomstige generaties? Hoe verzamelt en documenteert u het dagelijks leven van de laatste decennia en vandaag, in een snel veranderende wereld? Is de lokale context nog relevant in een tijd van globalisering? Hoe gaan we om met nieuwe, belangrijke stromingen die geen aansluiting hebben bij de bestaande collectie?

Nieuw lerend netwerk

Deze vragen vormen het uitgangspunt voor de opstart van een nieuw lerend netwerk over verzamelen van erfgoed van het dagelijks leven. Het initiatief gaat uit van FARO, het Openluchtmuseum Bokrijk, het Huis van Alijn en Musea Brugge.

De eerste bijeenkomst staat ingepland op 19 februari. In een inleidende presentatie schetst Hilde Schoefs (Openluchtmuseum Bokrijk) de uitdagingen, vragen en inzichten, met praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Daarna presenteren het Huis van Alijn, Musea Brugge en Openluchtmuseum Bokrijk elk een concrete case.

In de namiddag gaan we verder in gesprek met de deelnemers aan het lerend netwerk. We bepalen samen welke vraagstukken in het verdere traject centraal komen te staan, en hoe we de volgende bijeenkomsten organiseren. We verdelen de taken zodat de deelnemers het traject mee kunnen trekken en vormgeven. 

Omdat vragen over collectie- en verzamelbeleid centraal staan, richt het lerend netwerk zich in de eerste plaats op collectiebeherende instellingen.

Praktische informatie

  • 19 februari 2024, 10.00 - 16.00 uur
  • FARO, Central Offices, Grasmarkt 105 bus 44, 1000 Brussel
  • Inschrijven kan via de FARO-kalender.

 

Foto: Stuart Childs via Flickr, CC BY 2.0 DEED

Katrijn Dhamers