faro-tijdschrift zoomt in op vluchten

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, verscheen de zomereditie van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. Die staat in het teken van het thema 'vluchten is van alle tijden' en is een samenwerking tussen FARO en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Het tijdschrift schetst de geschiedenis van vluchten naar en uit België, geïllustreerd door tien betekenisvolle objecten. In enkele bijhorende verhalen speelt de Conventie van Genève (1951) een belangrijke rol. Maar ook lang voor 1951 joeg de Eerste Wereldoorlog een enorm aantal mensen op de vlucht. In deze editie vindt u daarom ook een artikel over Belgische vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk tijdens de oorlogsjaren. Verder zoeken we naar een antwoord op de vraag: “Hoe gaan erfgoedorganisaties in Europa vandaag met vluchtelingen om?” Heden en verleden staan immers nooit ver van elkaar af.

Het tijdschrift lezen kan eenvoudig via de ISSUU-pagina van faro. Daarnaast vindt u in het tijdschrift ook vier speciale gelegenheidsreportages, die zowel via YouTube als de ErfgoedApp te bekijken zijn. Met getuigenissen van:


Verder leest u in deze editie over Mijnerfgoed in de Euregio Maas-Rijn, over slow art als een bijzondere museale ervaring en over duurzaam erfgoed in de praktijk.

faro?

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Het blad verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 60 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …).

faro wil bijdragen tot de verspreiding van kennis en praktijkervaring op het vlak van roerend en immaterieel cultureel erfgoed en de cultuur van alledag.

faro bestellen kan online of via het telefoonnummer 02 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) kost 25 euro.

KMSKA: de eenzaamheid van de vlucht
Katrijn Dhamers