Februari kleurt … zwart

Rosa Parks

We kunnen er niet omheen, de cultuursector heeft nog een lange weg af te leggen naar meer diversiteit. Verschillende initiatieven dragen in februari alvast hun steentje bij. De Club van 300 komt weer bijeen op 28 februari in Antwerpen, verschillende auteurs schreven mee aan Zwart, een boek met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen, en op Radio 1 is februari Black History Month.

De Club van 300

Things fall apart’, is de tweede editie van De Club van 300, op woensdag 28 februari om 20.00 uur in het Fotomuseum in Antwerpen. De Club van 300 is een nieuw initiatief van De Museumstichting: dat zijn het Fotomuseum, het ModeMuseum en DIVA. De Club van 300 wil een ontmoetingsplek zijn voor, en inspiratie bieden aan, creatieve en kritische geesten - van cultuurprofessionals tot makers - die het hoog tijd vinden voor meer diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector. Als het over diversiteit gaat, lijkt de culturele sector al even niet verder te raken dan goede intenties en oeverloze discussies. Culturele instellingen – van kunstacademies over cultuurhuizen, musea en erfgoedorganisaties tot uitgeverijen - moeten vorm geven aan een sterke, toekomstbestendige sector die de samenleving representeert, maar echte verandering lijkt ver zoek.

Deze tweede editie van De Club van 300 heeft het over hoe we obstakels en vastgeroeste structuren in de culturele sector kunnen doorbreken en welke rol u als instelling, cultuurprofessional of maker hierin kan spelen.

De titel van de avond ´Things fall apart´ verwijst naar het literaire meesterwerk van de Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe. Dit boek is bepalend in het doen kantelen van denkbeelden over het Afrikaanse continent. In dezelfde geest komen Sandrine Ekofo, Malikka Bouaissa en Tunde Adefioye praten over hun visie en over hoe zij vastgeroeste structuren in de culturele sector doorbreken. Samen met moderator van dienst Wouter Hillaert nemen ze u op deze avond mee in hun dagelijkse praktijk en strijd.

Inschrijven is gratis en kan via deze inschrijvingslink.

Zwart. Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen

Hoezeer de in Zwart opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen qua thuisland, cultuur en taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwart-zijn veel meer is dan alleen kleur.

Zou u in pakweg 1967 een willekeurige bloemlezing hebben samengesteld van de Nederlandse en Vlaamse schrijvers du moment, dan had dat boek voor 99% uit witte auteurs bestaan. Vijftig jaar later is dat heel anders: grote groepen migranten uit Afrika hebben zich gevestigd in de Lage Landen en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven.

Zwart werd samengesteld door Vamba Sherif en Ebissé Rouw. Met werk van Simone Atangana Bekono, Neske Beks, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Olave Nduwanje, Melat G. Nigussie, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Olivia U. Rutazibwa, Vamba Sherif, Babah Tarawally, Chika Unigwe

Meer info:

Februari = Black History Month in VS

Februari is de maand waarin in de VS de zwarte gemeenschap haar eigen geschiedenis herdenkt, een traditie die teruggaat tot de eerste helft van vorige eeuw. Hoe zit dat bij de zwarte gemeenschap in België?

Wonderland (Radio 1) brengt deze maand elke week hulde aan het rijke zwarte muzikaal erfgoed, naar aanleiding van Black History Month. Het programma nodigt Belgen uit de zwarte gemeenschap uit en praat met hen over wat het betekent om de eigen geschiedenis te herdenken en te benadrukken, en waarom dat nodig is en nodig blijft. Wonderland is een muziekprogramma en dus speelt het ook essentiële zwarte songs, gekozen door de gasten.

De eerste twee gasten zijn Ronny Mosuse en Tunde Adefioye (stadsdramaturg bij de KVS). Zij hebben het over het belang van geschiedenis, over onderwijs en over structureel racisme dat, onder meer in België, nog altijd is ingebed in de maatschappij. Ze kiezen songs van The Impressions, Billie Holiday, Jamila Woods en Nina Simone.

Bron: Radio1

Foto: Rosa Parks (1913-2005), Amerikaans burgerrechtenactiviste.

Katrijn Dhamers